Здравейте!
Моля за вашето становище по следния казус:
След навършването на 6-месечна възраст на детето ми, планирам да прехвърля майчинството на бащата до навършване на 410 дни и да се завърна на работа.
Ето нашия статут:
- аз (майката) съм регистрирана, като СОЛ и съм управител на фирма ООД, в която имам над 5% дял т.е. като самоосигуряващ се управител с възнаграждение за личен труд (не е ДУК или ТД). В момента съм в отпуск по майчинство и получавам съответното обещетение, като продължавам да внасям ЗО, чрез фирмата за моя сметка
- бащата работи на ТД (професия Специалист приложно програмиране) на 8-часов работен ден. Също е регистриран, като СОЛ (дейност Инженер), в момента е действащ управител на нашата фирма, отново като самоосигуряващ се управител с възнаграждение за личен труд (това го направихме, за да може да продължи да оперира фирмата, докато аз съм в майчинство)
- фирмата е ООД с 2ма съдружника (аз и съпруга ми), без други служители. Към днешна дата, 2мата сме вписани, като управители заедно и поотделно.
Както споменах, планирам да прехвърля майчинството до навършване на 410 дни ма бащата. Тук процедурата е ясна...
Неясно ми е, как бащата може да продължи да взима възнаграждение от работодателя му, с който е в момента в отношения по ТД?
От изчетеното до момента останах с впечатлението, че:
'Ако възложител по гражданския договор е работодателят, с когото е сключено основното правоотношение и при когото се ползва съответният отпуск, и възложената дейност по граждански договор съвпада с трудовите функции по основния договор, се приема, че е налице прекратяване на отпуска и връщане на работа, при което не се изплаща парично обезщетение.'
Т.е. Няма как да стане с ГД с работодателя му.
Това, което ми се върти в главата е:
- Не излиза в отпуск по майчинство към фирмата ни и продължава да извършва дейността, като управител. Съответно фирмата издава фактури и получава приходи за извършена дейност.
Чисто законово ок ли е това?
Искам отново да наблегна, С че дейността му, като СОЛ е различна от професията по ТД.
Някакви други варианти?
Много ми е объркано, може ли вашия съвет/тълкувание.
Благодаря ви за отделеното време!