Здравейте,
Имам следният казус с НАП. Отдавам апартамент за краткосрочно настаняване през Airbnb. Имам Удостоверение за регистрация на имота като място за настняване категория "В" от миналата година, което е едно от законовите изисквания във връзка с тази дейност. Миналата година за период от шест месеца отдавах апартамента като физическо лице на друго физическо лице с договор за наем, като прихода от този наем декларирах съгласно чл.50 от ЗДДФЛ в Приложение 4.
Тази година преминах през всички останали регистрации, вкл. по чл.97А от ЗДДС. Във връзка с тази регистарция ми изършват контролна проверка по ЗДДС. В поканата, която получих след поверката от НАП искат да коригирам данъчната си декларация по ЗДДФЛ за миналата година и да декларирам прихода от наем като физическо лице съгласно чл. 1, ал. 1, т. 13 от ТЗ в Приложение 2. Така данъчната ставка от 10% става 15%. На въпроса защо третират по този начин прихода от наем, отговорът на данъчния служител беше, че е заради Удостоверението за регистрация на имота като място за настняване.
Въпоросът ми е, имат ли основание да третират дългосрочен договор за наем между физически лица по смисъла на ТЗ само на основание, че имотът има регистрация според Закона за туризма във връзка с отдаването за краткосрочно настаняване. Вероятно трябва да има разлика между "категоризация" и "регистрация" по смисъла на Закона за туризма. Има ли някакъв начин да възразя на отправената покана да коригирам данъчната декларация.