4 - часов работен ден - имам ли право на допълнителен годишен отпуск ?

08.07.2024, 00:20 337 1

08.07.2024, 00:20
Публикации: 1 / 0
Здравейте, работя в държавна администрация и искат моите началници да започна работа на същата длъжност в друго предприятие, но на 4 часа трудов договор.  Ще работа по трудов договор на едното място на 4 часа и на другото място на 4 часа. Според тях ще си загубя правото на допълнителен годишен отпуск, по колективния трудов договор подписан от тях. Това правилно и законосъобразно ли е ?
Чл. от колективният трудов договор:
Чл. 34 /1/ Страните по Браншовия колективен трудов договор се договориха минималният размер на платения годишен отпуск за работещите от бранша да се определя както следва:
- 22 работни дни за трудов стаж до 10 години;
- 23 работни дни за трудов стаж от 10 до 15 години;
- 24 работни дни за трудов стаж от 15 до 20 години;
- 25 работни дни за трудов стаж над 20 години.
/2/ За работа при специфични условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бьдат отстранени, ограничени или намалени, независимо от предпристите мерки от 6 до 9 работни дни допълнителен платен годишен отпуск. Работодателят съвместно с представители на синдикатите страна по този договор изготвят списк на дльжностите в предприятието и териториалното поделение, на които се полага този допьлнителен платен годишен отпуск. Сгласно Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск.
/3/ За работа при ненормирано работно време от 6 до 9 работни дни платен годишен отпуск. Работодателят съвместно с представители на синдикатите страна по този договор изготвят списк на дльжностите, които имат право на този допълнителен платен годишен отпуск.
/4/ Работниците и служителите, членове на синдикатите и присъединилите се, страна по договора с група инвалидност имат право на платен годишен отпуск в размер не по-мальк от 30 работни дни.
#1 | 08.07.2024, 11:44
Публикации: 4470 / 758
Това, че работите в държавна администрация означава, че сте държавен служител ли? Или сте на ТД?
За ДСл не знам, но ако сте на ТД не виждам причина да си загубите допълнителните дни, даже трябва да ви се полагат и по двата ТД, ако имате съответния трудов стаж.
По въпросите на КТД е най-добре да питате синдиката, нали са за това - да защитават работниците.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група