Самоотлъчка и искане за обяснения

08.10.2024, 14:56 848 13

08.10.2024, 14:56
Публикации: 89 / 10
Здравейте! Служител отстъства от работа 10 последователни дни през м. Септември. Съставихме констативни протоколи за установяване на нарушението, с подписани двама свидетели и един управител, заедно с писмо-искане за предоставяне на обяснения в 3-дневен срок. Изпратихме ги с обр. разписка като са получени от друго лице. Не сме получили обяснения нито устно, нито писмено. Водим го в самоотлъчка до ден днешен.

Ако повторно съставим констативни протоколи за отсъствието му със следващи дати, докладна записка, че отново липсва следващите дни и му изпратим наново протоколи+ писмо-искане за обяснения за нов период, в нарушение ли сме, тъй като нали не може за едно и също нарушение да се налагат дисциплинарни наказания повече от един път? Ако е така, следва ли вече да му издам "Заповед за налагане на дисциплинарно наказание „Уволнение” и "Заповед за прекратяване трудовия договор, поради дисциплинарно уволнение" отново с обр. разписка по куриер? Благодаря!
#1 | 08.10.2024, 15:17
Публикации: 3112 / 416
Ние не сте му наложили първо дисциплинарно наказание.
Не ви съветвам да се разбързвате със заповедта, връчете още един път с обратна разписка документи за искане на обяснения, като задължително посочите, че трябва да бъдат получени от лицето или върнати.
Ако ви се заиграва, най-добре е с нотариална покана.
#2 | 08.10.2024, 15:37
Публикации: 89 / 10
Така си и помислих да направя, да ги изпратя повторно. Вътре мисля да сложа документ, в който са описани изпратените документи и собственоръчно да бъде подписан с две имена, че документите, които са в плика, са получени. Но какво да правя в случай, че отново откаже той лично да получи документите? Макар и не напълно сигурна, мисля, че отново той няма да я получи, а друго лице вместо него?
#3 | 08.10.2024, 16:49
Публикации: 3112 / 416
Нотариална покана. Какво можете да направите? Чуйте се по телефона и се разберете. В изпитателен срок ли е?
#4 | 08.10.2024, 16:53
Публикации: 89 / 10
Не отговаря на обаждания, не е в изпитателен срок.. Умишлено не желае да получава документите, не го интересува какви ще са последствията
#5 | 08.10.2024, 17:19
Публикации: 3112 / 416
Него може да не го интересува, но вас ви интересува.
Пускайте нотариална покана, за да ви е мирна главата.
#6 | 08.10.2024, 17:49
Публикации: 9659 / 1647
Само да попитам: след като бъде връчена нотариалната покана и отново няма обяснения, това счита ли се за отказ на лицето да обяснява? Счита ли се тази стъпка от процедурата премината и може ли спокойно да се премине към самото прекратяване на договора?
Какво става, ако трето лице се разпише като получател?
#7 | 09.10.2024, 08:46
Публикации: 3112 / 416
Не мисля, че при НП някой друг може да разпише, но истината е, че не съм ползвала такава.
Преди доста години имах подобен казус, само че връчвахме с обратна разписка на адрес по лична карта, която се връщаше неполучена. Намерих тогава съдебни решения, че при направени тези стъпки и невъзможност да се открие лицето, може да се пристъпи нататък. Сигурна съм, че има доста практика вече по въпроса.
#8 | 09.10.2024, 09:01
Публикации: 101 / 22
Връчване на нотариална покана - важни аспекти
Нотариалната покана се връчва задължително чрез нотариус съгласно Гражданският процесуален кодекс (ГПК). Нотариално й надписване, най-често чрез щемпели, удостоверява датата на връчване, както и номера на разписката.

Според чл. 592 от ГПК, за да бъде надлежно връчена, молителят трябва да представи поканата в три еднообразни екземпляра. Нотариусът отбелязва върху всеки, че поканата е била съобщена на адресата. След това един екземпляр от поканата се предава на лицето, което я е отправило, а другият екземпляр се подрежда в нарочна книга при нотариуса.

Според Законът за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД), нотариусът може да възложи на определен служител в нотариалната кантора да връчва съобщения и книжа. Това се случва по реда на чл. 37 - 58 от ГПК - там са описани условията за връчване на призовки и други, включително начините за връчване на нотариална покана.

Тя може да се връчва на всяко място, на което би могъл да бъде намерен адресата, затова е добре да се посочат всички възможни адреси предварително.

Поканата може да се връчи лично на адресата или всяко пълнолетно лице, което се съгласи да я приеме и предаде, като това може да е близък, съсед, служител, работодател на адресата и т.н. С това тя се счита за връчена.
Мястото на връчване на търговец и на юридическо лице, което е вписано в съответния регистър, е последният посочен в него адрес.
Връчването на адвокат се извършва лично в неговата кантора или на всяко място, където той се намира по работа.
В държавните учреждения и общините задължително трябва да има служител, който да приема съобщения в работното време.
Ако става въпрос за връчване на пребиваващи в страната чужденци, то се извършва на адреса, заявен в съответните административни служби.
Съществува вариант на връчване на нотариална покана чрез Български пощи, при който писмото се предава посредством обратна разписка. Снема се и съдържанието на писмото и се запазва като доказателство, че това в плика е било именно такова.
Отбелязва се начинът на връчване на поканата - лично или на трето лице. Ако получателят откаже да се подпише на разписката, отказът му задължително се установява с подпис на поне един свидетел. Трите му имена и адресът трябва да се отбележат от връчителя върху разписката. Така тя се смята за надлежно връчена. В противен случай, при неотбелязване на кого е връчена и при липса на подпис от връчителя, удостоверяването й не е действително.
#9 | 09.10.2024, 09:07
Публикации: 269 / 43
Сложна ситуация където почти нямате правилно решение.
Най-точно е с нотариална покана, при която ако лицето не бъде намерено се залепя известие на адреса и след определено време се смята за получено, но не отговорено и може да си продължите с дисциплинарното наказание.

Това с пращането на документи по спиди/еконт няма никаква тежест освен ако не пуснете обратни документи, където получателя ги отваря пред куриера подписва ги и куриеги ги взема и връща на вас. Всичко останало е безпредметно и няма никаква тежест пред съда, пак ще падне уволнението.

Имате и вариант да си го държите лицето в самоотлъчка докато свят светува. Не му прекратявате договора в НАП, но и не пускате никакви данни за него след като осигураването е прекъснато. Евентуално като минат три години от последното плащане прекратявате и регистрацията на ТД в НАП. Не е идеален вариант, но при некоректно поведение на служителя нямате много опции.

Евентуално догодина като въведат електроната книжки се надявам поне прекратяването по чл. 71 да се води като уведомяване след като се регистрира в НАП, понеже да си изряден когато служителят е некоректен е доста трудоемка задача.
#10 | 09.10.2024, 09:26
Публикации: 89 / 10
Този път сме изпратили писмото с протоколите с връщане на обратна разписка + документи (екземпляр, в който са описани получените документи с три имена и подпис+ дата на получаване). Указанието за приемане на документите е само лицето да ги получи. Да видим този път как ще се стекат обстоятелствата.
#11 | 09.10.2024, 11:17
Публикации: 21 / 0
1. пускане на писмо с искане за обяснение, с обратна разписка, независимо от куриера
там ДАВАТЕ срок за писменото обяснение
2. ако не даде писмени обяснения в дадени срок - налагате дисциплинарно наказание - уволение
пращате писмо с обратна разписка з ада го информирате за даденото наказание и заповедта за дисциплинарно уволнение.
3. ако даде писмени обяснения- работодателя ги разглежда дава становище - приема за основателни/ неприема за основателни.
Ако са основателни - остава на работа.
Ако са неоснователни - налагане на наказание, което е уволнение и изпращане на заповедта за дисц. уволение

Не съм пращала нот. покана, но считам е че по-удачно, защото на обратната разписка от пощата, куриер не пише КАКВО Е ИЗПАРЕТНО. Може да е коледна картичка. В норатиялната покана пише.

Ако писмото е прието от друг - хубаво че сте гледали указанията, но и в ГПК пише кой има право да приема обратни разписки. Моля вижте, защото от около 2017г.,2018г., има промяна в този кръг на лица. Сами ви давам идея къде може да има възможности за да докажете получавнето. Възможно е да не съм ви насочила вярно.
#12 | 10.10.2024, 18:55
Публикации: 25 / 4
Има и друга гледна точка. След като този човек е толкова безотговорен мислите ли, че ще тръгне да ви съди, защото е уволнен дисциплинарно. Мислите ли, че му пука изобщо?
Направете и анализ кое ще ви излезе по-скъпо.
Аз лично бих си спазила цялата процедура, както е описана, бих изпратила наново документите с подходящ недълъг срок.

Ей това и аз съм го чувала, но не съм го правила, което пише p.zhekovasky-k.bg - че чрез пощата може да се изпрати документ със снимане на съдържанието.

След това да се свика комисия и заседание с протокол за анализа на всички обстоятелства. На база на изводите и предложенията на комисията и поради изчерпване на всички възможни средства работодателят взема решение за дисциплинарно уволнение.
Прави се мотивирана заповед. И онзи да опита да съди.
Това са си чисти самоотлъчки, как ще ги "обясни". Ако е болен е длъжен да се обади, да прати болничен.
Стига да е спазена формата и процедурата, няма да може да се обори в съда.
Така си мисля.
Просто с тези безотговорници човек губи гигантско количество време.
#13 | Вчера в 14:22
Публикации: 89 / 10
Здравейте отново! Имаме развитие по казуса. Документите са получени лично от лицето, разписан е протокол за получените документи (протоколи с констатации+писмо-искане за обяснения със срок за даване на такива), който е върнат към нас + обратна разписка от куриер. Ще изчакаме да мине срока за даване на обяснения и вече ще пристъпим към налагане на дисциплинарно наказание и следователно прекратяване на ТД, които отново по същия начин ще бъдат изпратени.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група