Кой подписва декл. по чл.13, ал.4 от ЗТР - указания от АВ за смяна на декларацията

Вчера в 03:31 398 11

Вчера в 03:31
Публикации: 115 / 3
Здравейте, бихте ли споделили вашия опит - за първи път АВ не ми приема ГФО на фирма, тъй като декларацията за истиността на обявените актове  по чл.13, ал.4 от ЗТР е подписана от Управителя на фирмата.
АВ искат декларацията да бъде подписана от мен, като заявител. При подаване на заявлението аз съм се отбелязала като съставител на финансов отчет и имам пълномощно за обявяване на финансовите отчети.
#1 | Вчера в 08:53
Публикации: 12263 / 2288
Да не би да имате предвид Декларацията по чл.13 ал.5, която се попълва и подписва от лицето, подаващо документите в АВ - упълномощено лице, адвокат ?
Декларацията по чл.13 ал.4 се подписва от управителя.
#2 | Вчера в 08:54
Публикации: 9774 / 1680
Вие обявявате актове - Вие се подписвате за истинността

Когато се подава по електронен път има опция тази декларация да се подпише с КЕП директно в сайта на ТР. В декларацията автоматично излиза името на подаващия (в случая съставителя на ГФО)
#3 | Вчера в 15:58
Да не би да имате предвид Декларацията по чл.13 ал.5, която се попълва и подписва от лицето, подаващо документите в АВ - упълномощено лице, адвокат ?
Декларацията по чл.13 ал.4 се подписва от управителя.
Не, имам предвид точно декларацията по чл.13, ал.4. И която явно трябва аз, като заявител, да подписвам. Досега винаги са се подписвали управителите на фирмите. И винаги са ми били приемани.
#4 | Вчера в 16:52
Досега винаги са се подписвали управителите на фирмите. И винаги са ми били приемани.

:good:

Не мога да разбера този отказ с такова основание...
#5 | Вчера в 18:09
Признавам, че след този отказ разгледах по-внимателно закона на търговския регистър. Тази промяна фигурира там от 2008 г.
Аз по-скоро нямам обяснение защо това е първият отказ на това основание.
#6 | Вчера в 18:09

АВ искат декларацията да бъде подписана от мен, като заявител. При подаване на заявлението аз съм се отбелязала като съставител на финансов отчет и имам пълномощно за обявяване на финансовите отчети.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=32471.0
Вижте отговор 2 в тази тема. Явно има значение кой и как подава.
Аз давам ГФО на адвокат и той подава по електронен път. Прилагам и Декларация чл.13 ал.4,но подписана от Управителя.
Но масово се подписва Управителя и при подаване от съставител - за пръв път от Вас научавам за направен отказ.
Хубава вечер!
#7 | Вчера в 18:24
Благодаря на всички за отговорите.
#8 | Вчера в 22:38
Публикации: 182 / 25
Преди 4 години имах отказ защото 13.4 е подписан от управителя , а не от заявителя. Както горе беше казано , има опция тази декларация да се подпише с КЕП директно в сайта на ТР. Генерирам автоматично 13.4 от сайта и излиза моето име подписвам с ел. подписа и всичко е ОК.
#9 | Днес в 16:41
Връщам се отново към темата, защото исках да си доизясня някои моменти. От коментарите и препратката към друга подобна тема се изясни, че
Скрит текст :

Както писах и по-горе аз подавам чрез адвокат ГФО в АВ и прилагам Декларацията по чл.13 ал.4 от ЗТР, подписана от Управителя. Реших да направя запитване дали това е правилният начин, защото явно отказите се правят изборно и като е приет един отчет това не е гаранция, че в друг момент няма да бъде отказан. 

Въпросът ми , изпратен по имейл в АВ :
Скрит текст :

Отговор от АВ :
Скрит текст :

Благодаря на колежката, която повдигна темата и така допринесе да изясним правилните действия.  :smile1:

Хубава вечер на всички!
#10 | Днес в 16:56
Публикации: 42 / 11
Законния представител на търговеца не е ли управителя?!
#11 | Днес в 17:00
Публикации: 91 / 10
Аз също подавам отчетите на няколко фирми като отбелязвам, че съм "Съставител на ГФО". Декл. чл.13, ал.4 е попълнена с моите данни и до момента имам само приети отчети без отхвърлени. Лично съм питала и в АВ и са ми обяснявали така - щом аз като съставител на ГФО подавам отчетите, аз нося отговорност за истинността им.

Ето и въпросът с отговор от АВ:

"Когато се подават документи за публикуване на ГФО от съставител на отчета с негов личен КЕП, Декларация по чл. 13, ал.4 от кого следва да бъде подписана- от съставителя на ГФО, или от управителя на дружеството? Също следва ли да бъде подавана Декл. по чл. 13, ал.5, или тя се подава от адвокат с изрично пълномощно? Благодаря Ви!"

Отговор: "Във връзка със запитването Ви, постъпило по електронна поща до Агенция по вписванията на 14.09.2023г., Ви уведомяваме за следното:

Когато се подава по електронен път заявление Г2 и заявител е съставителя на годишния финансов отчет, декларацията по чл.13, ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ е от съставителя. Към заявлението се прилага и нотариално заверено пълномощно по чл.15, ал.3 от ЗТРРЮЛНЦ.

Когато заявлението се подава на хартиен носител от приносител по чл.15, ал.2, т.2 от ЗТРРЮЛНЦ, той представя подписана от него декларация по чл.13, ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ."
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група