Безработна и бременна

03.01.2025, 23:42 117 1

03.01.2025, 23:42
Публикации: 1 / 0
Здравейте, весели празници на всички ☺️
Бременна съм в почти пети месец, безработна съм, но със платени всички осигуровки. Разбрах, че счетоводител може да ме назначи " за няколко дни" на работа и след това да взимам болнични до раждането( към това имало условие да имам 12 м стаж независимо от кога- имам го), но съм от малък град и изпитвам известно затруднение с намирането на счетоводител който да го направи.От тук идва и първият ми въпрос - нужно ли е счетоводителят да е от същия град, има ли сайт или друг начин  това да се случи?
Второ, след като предходното се случи болничният от личният лекар ли се взима или от гинеколога ? И по какви причини се издава болничен в такъв случай ?
Извинявам се,но досега не съм се интересувала и всичко ми се струва много объркано.Благодаря предварително ☺️
#1 | Вчера в 09:20
Публикации: 9795 / 1683
Може да Ви "назначи" за няколко дни и после да излезете болничен. Няма законово пречки. Но инспекторите от НОИ не падат трева и веднага ще надушат нагласената работа. И ще направят проверка. Ако всичко е изпипано добре, няма да има проблеми.
Дали може да Ви " назначи" счетоводител от друг град : първо- не назначават счетоводителите а работодателите (шефовете); второ - ако Ви назначат в друг град ще е по-трудно да се докаже, че наистина сте ходили на работа преди болничния. Не казвам, че е невъзможно, но ...
Кога се издава болничен - когато лекарят прецени. Кой го издава - това лекарите си го знаят.

"безработна съм, но със платени всички осигуровки" - не зная какво имате предвид под "всички осигуровки". Безработните плащат (или им плащат) само здравни осигуровки и в никакъв случай осигуровки за Общо Заболяване и Майчинство (ОЗМ).
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група