Превод на пари по банков път от свекърва

Вчера в 07:53 508 6

Вчера в 07:53
Публикации: 2 / 0
Здравейте! Получих превод по банков път на голяма сума от свекърва ми, която ще послужи за купуване на имот и веднага е преведена към сметката на продавача. Сумата е заем, който ще се връща на свкървата, но уговорката е устна. Трябва ли, да декларирам получената сума?
#1 | Вчера в 09:36
Публикации: 2 / 1
Щом е голяма сума/над 10000лв/ трябва да имате сключен договор за заем между физически лица и да сумата се декларира.
#2 | Вчера в 10:21
Публикации: 9957 / 1733
Щом е голяма сума/над 10000лв/ трябва да имате сключен договор за заем между физически лица и да сумата се декларира.
Бихте ли ми посочили къде пише, че при определена сума задължително трябва да има договор за заем и къде е регламентирана границата 10000 лв?
#4 | Вчера в 10:41
Публикации: 9957 / 1733
С това съм съгласна. Щом има заем над 10000 /40000 - декларира в ГД
Въпросите ми са:
- задължително ли над 10000 трябва да има сключен договор за заем?
- за суми под 10000 не трябва ли договор за заем?
- дали въобще преводът на определена немалка сума от свекървата задължително трябва да е заем?
#5 | Вчера в 11:16
Публикации: 2 / 0
Доколкото се информирах, ако превода е на сума над 10 000 лв. може да се възприеме като дарение, защото свекървата и снахата не са роднини по праеа линия и НАП да иска да се декларира, заради това, че при дарение се дължи данък. В нашия случай парите са преведени с устна уговорка да се върнат на свекървата. Ще направим договор за заем, но трябва ли да го декларирам в НАП?
#6 | Вчера в 12:17
Публикации: 2 / 1
Да , декларира се. четете закон ДДФЛ
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група