Трудов договор и самоосигуряващо се лице

Вчера в 16:49 254 4

Вчера в 16:49
Публикации: 1 / 0
Здравейте! В момента работя на ТД, работя като психолог в детска градина. Бих искал да отворя лична практика и да съм самоосигуряващо се лице. Има ли някакви ограничения и какви данъци ще дължа в случая на СОЛ?
#1 | Вчера в 16:55
Публикации: 9995 / 1738
Ограничения:
- ако в трудовия Ви договор има клауза, че нямате право да упражнявате самостоятелна стопанска дейност или конкурентна дейност
- за дейността се изисква определена квалификация, която нямате

Данъците на СОЛ са според начина на упражняване на дейност /и регистрация/ и зависят най-вече от размера на приходите.
"Отварянето" на лична практика може да е като фирма, като ЕТ, като свободна професия, като при всеки от случаите можа де сте самоосигуряващо се лице, само че ще има разлика в осигуряването и данъчното облагане.
#2 | Вчера в 17:16
Публикации: 3199 / 436
Не съм сигурна, че с ТД могат да те спрат да упражняваш дейност. В смисъл, могат да го впишат, но не мисля, че такива клаузи издържат в съд.
Могат да спрат от упражняване на дейност по ДТД.
#3 | Днес в 10:33
Публикации: 120 / 8
Не съм сигурна, че с ТД могат да те спрат да упражняваш дейност. В смисъл, могат да го впишат, но не мисля, че такива клаузи издържат в съд.
Могат да спрат от упражняване на дейност по ДТД.

Има дела с ТД, които забраняват да извършваш дейност сходна на тази по ТД и те издържат в съда, стига ТД да е изготвен добре.
#4 | Днес в 10:44
Публикации: 3199 / 436
Може ли някакво такова решение, ако имате под ръка?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група