Прекратяване трудов договор

Днес в 13:56 262 11

Днес в 13:56
Публикации: 7 / 0
Здравейте, предстои ми да прекратя трудов договор. Служителят иска да излезе в отпуск от 01.07 до 10.07 вкл. и от 11.07 договорът да се прекрати, тоест трябва 10.07 да бъде последният му работен ден и считано от 11.07 вече да не е на работа.
Затруднявам се с оформянето на заповедта за прекратяване. Моля да ми кажете, дали правилно разсъждавам: ако от  01.07 е в отпуск, това означава, че трябва да му дадем заповедта с дата преди 01.07, считано от 11.07. Тоест може да бъде 30.06, считано от 11.07?
Работодателят и служителят подписват заповедта на 30.06. На тази дата се връща трудовата книжка и се начислява обезщетението за неизползван отпуск. След което служителят излиза в отпуск и след като изтече този отпуск вече не е на работа.
Или трябва да изчакаме да свърши отпуската и на 11.07 да се прекрати ТД, само че тогава последен работен ден ще му бъде 11.07?
Понеже вече се обърках, въпроса ми е - възможно ли е последен работен ден да му бъде последния ден в платен отпуск и от следващия ден вече да не е на работа?

Тогава, ако първия вариант е възможен би трябвало на 11.07 само да подам ЕТЗ в НАП
#1 | Днес в 14:08
Публикации: 44 / 2
Може и още днес да му връчите заповед, считано от 11.07. няма проблем, ако сте постигнали взаемно съгласие за прекратяването. За оформянето на трудовата книжка-оформяте само до 01.06.2025г.(ако не е оформена вече). На 11.07 подавате ЕТЗ, като посочите целия стаж при вас.
#2 | Днес в 14:36
Публикации: 12598 / 2412
Работодателят и служителят подписват заповедта на 30.06. На тази дата се връща трудовата книжка и се начислява обезщетението за неизползван отпуск. След което служителят излиза в отпуск и след като изтече този отпуск вече не е на работа.

Не е ли рано да правите това предварително - преди изтичане на срока на трудовото правоотношение - в случая 11.07.2025 ?

#3 | Днес в 14:41
Точно затова питам кое е редно. Служителят иска да напусне от 11.07, но след като е отпуск не знам от кой ден да бъде заповедта, така че от 11.07 вече да е освободен.
#4 | Днес в 14:46
Публикации: 44 / 2
аз не виждам проблем с датата на връчване на заповедта, но виждам проблем с неизползвания отпуск. Лицето би могло теоретично да си вземе болничен през периода на отпуската и тогава неизползвания отпуск ще се промени.
#5 | Днес в 14:52
Може и още днес да му връчите заповед, считано от 11.07. няма проблем, ако сте постигнали взаемно съгласие за прекратяването. За оформянето на трудовата книжка-оформяте само до 01.06.2025г.(ако не е оформена вече). На 11.07 подавате ЕТЗ, като посочите целия стаж при вас.

Да, по взаимно съгласие са се разбрали. Но това ме затруднява, след като е отпуск и иска от 11.07 вече да не е работа, коя дата да впиша в заповедта.  Трудовата книжка все още не е донесена. Много четох и за нейното оформяне. Благодаря Ви за насоките  :smile1: Ще я оформя до 01.06.
Всъщност, по този въпрос намерих мнения, че за оформените ТК служителите трябва да се подписват, че са ги получили в дневника за издадените трудови книжки, само че на отделна страница.
#6 | Днес в 15:33
Публикации: 4784 / 854
За натрупване на статистика:  :)
Заповедта може да напишете и връчите още при подаване на предизвестие (ако е прието), при взаимно съгласие (ако е потвърдено) и т.н. преди края на ТД.
В заповедта ще впишете договорената дата - първия неработен ден - 11.07. Няма проблем, че преди това работникът е бил в отпуск, болничен или друго отсъствие.
В особения случай тази година ТК ще прекратите към 01.06. и може да я дадете преди края на ТД. Остатъка за мес. юни ще отиде в ЕТЗ.
Начислението на обезщетението за неизползван отпуск - бих изчакал края на ТД, че всичко се случва.

#7 | Днес в 16:01
Да, разбирам, че е малко притеснително обезщетението за неизползван отпуск . Просто имах предвид, че всичко, което трябва да му бъде изплатено, ще му се изплати. Надявам се всичко да бъде наред, защото имам още един договор за прекратяване. Там поне датите са ясни, но се оказа, че човекът си е загубил трудовата книжка. И сега ново чудене как и къде да впиша този факт. Мисля на заповедта за прекратяване да напише, че ТК  е била в него и е изгубена по негова вина. Не знам една декларация до колко би имала някаква стойност.
#8 | Днес в 16:09
Публикации: 3225 / 445
Лицето има задължение да си даде ТК за попълване. Вие не сте пъдарин да го гоните. Нека да се разпише, че не може да я представи и толкова.
#9 | Днес в 17:19
Публикации: 283 / 44
Лицето има задължение да си даде ТК за попълване. Вие не сте пъдарин да го гоните. Нека да се разпише, че не може да я представи и толкова.

Аз лично при такива ситуации им издавам Приложение № 2 към ал. 2, 3 и 4 на чл. 7 на НТКТС, малко си е играчка, но като не носи книжката да се спасявя сам
#10 | Днес в 18:00
Благодаря на всички, които се отзоваха!
  :wink1:

Точно това мисля да направя и аз по отношение на липсващата ТК. Ще му напиша това приложение и да запише върху заповедта за прекратяване, че книжката е изгубена по негова вина и това.
#11 | Днес в 18:42
Публикации: 3225 / 445
Аз лично при такива ситуации им издавам Приложение № 2 към ал. 2, 3 и 4 на чл. 7 на НТКТС, малко си е играчка, но като не носи книжката да се спасявя сам

Ти си по-щедър от мен :)
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група