Онлайн продажба на продукт/услуга + майчинство + регистриране на фирма?

08.01.2026, 21:54 236 5

08.01.2026, 21:54
Публикации: 2 / 0
Здравейте. Да ви запозная с един казус и ако може да дадете съвети.

1.Жена работи на трудов договор и се осигурява на пълна заплата но не на максималния праг
2. От скоро има сайт в който продава тренировъчни режими чрез Stripe и още не е измислено как да се процедира с приходите там(със сигурност ще са под минимална заплата месечно) - самоосигуряващо се лице ли , фирма ли. Оказа се че липсват Общи условия и GDPR
3. Излезе майчинство

Какво може да се направи за да са легални нещата и да е с най малка финансова тежест? Аз се опитвам да помагам, търся информация но е доста объркващо.

Да прави ли фирма?
Като е майчинство май не може да е управител?
Фирма лсед майчинството значи?
Сега да е самоусигоряващо се лице?
Общи условия и GDPR могат ли да се направят като самоусигоряващо се лице?

И нещо много основно пропуснато да се направи - Като самоусигоряващо се лице как трябва да се представи пред нап? Ипзълняващ длъжност но без фирма? Нещо такова бях мернал но забвраих и не мога да го намеря..съжалявам не съм хич запознат с нещата.

Ако може да помогне някой ще съм много благодарен!
#1 | 08.01.2026, 23:05
Публикации: 10611 / 1881
Леле...
2. Самоосигуряващо се лице е най-малкото. Има трудова дейност, следователно трябва и осигуряване.
Общите условия и GDPR нямат общо с осигуряването и данъчното облагане. За липсата на общи условия и GDPR могат да Ви глобят по други закони.
3. В периода на майчинство вариантите са три:  не работи нищо през това време и си взема цялото майчинство; започва някаква странична работа, заради която подлежи на самоосигуряване, но избира да се самоосигурява без ОЗМ, и си получава цялото майчинство; започва работа като СОЛ с ОЗМ и взема половината майчинство по ТД.

По другите въпроси:
Може докато е в майчинство да има фирма и да е управител, но само ако управлява като СОЛ без ОЗМ. За управител по ДУК или като СОЛ с ОЗМ - погледнете по-горе.
Общи условия и GDPR могат ли да се направят като самоусигоряващо се лице? - защо да не може?
Като самоусигоряващо се лице как трябва да се представи пред нап? - ами като самоосигуряващо се лице. Подава декларация са начало на дейност като СОЛ и за начало на осигуряване. Преди това трябва да има основание за регистрация като СОЛ - да се регулира като свободна професия, като ЕТ или фирма.
Ипзълняващ длъжност но без фирма? Нещо такова бях мернал но забвраих и не мога да го намеря. -  много хора биха Ви били благодарни ако се сетите къде сте го мернали. Лично аз дори бих платила поне една МРЗ, за да получа подобна информация
#2 | 08.01.2026, 23:38
От скоро има сайт в който продава...и още не е измислено как да се процедира с приходите
Нещата се правят в обратния ред - първо измисля как да процедира с приходите и свързаните с това регистрации, отчетност, данъци, осигуряване и т.н. и после почва да продава.
Самият факт, че вече продава, т.е. има дейност, но още няма осигуряване, свързано с дейността, вече е санкцируемо.
#3 | Вчера в 13:12
Публикации: 2 / 0
Здравейте, благодаря за отговорите! Ясно е че положението не е цвете но се предприемат стъпки да се оправи всичко.

Извинявам се имах предвид - лице,упражняващо свободна професия. Не съм запознат достатъчно добре още със всичките аспекти.

Значи общи условия, gdpr и бисквитки ще се добавят веднага.

А относно другото, лицето май ще се регистрира като СОЛ упражняващо свободна професия пред НАП.  За фирма може би след майчинството.

А преди време бях чел някъде в тази ситуация че ако жена в майчинство изкарва от странични дейности пари по големи от минимална работна заплата , тогава се прекъсва майчинството?  Или ако е нещо различно моля да кажете.

И другото беше ако брутната заплата по ТД която е под максималняи осигурителен доход но е близо, и парите които се изкарат от допълнителните дейности, облагаеми са само тези до стигането на максималния праг?

благодаря пак предварително!
#4 | Вчера в 13:18
лицето май ще се регистрира като СОЛ упражняващо свободна професия пред НАП.  За фирма може би след майчинството.
Относно майчинството ефектът е един и същ. Изборът между свободна професия или фирма зависи от много фактори - вида на дейността, обем на приходите и печалбата, съотношение между приходи и разходи и т.н.
преди време бях чел някъде в тази ситуация че ако жена в майчинство изкарва от странични дейности пари по големи от минимална работна заплата , тогава се прекъсва майчинството?
докато е в майчинство няма значение какви суми "изкарва" /под или над МРЗ/, а как се осигурява за дейността, която върши /с или без ОЗМ/
#5 | Вчера в 14:07
И другото беше ако брутната заплата по ТД която е под максималняи осигурителен доход но е близо, и парите които се изкарат от допълнителните дейности, облагаеми са само тези до стигането на максималния праг?
Понеже питате за "облагаеми" - облагаеми са всички доходи, с изключение на тези, който изрично са посочени като необлагаеми. Облагането е с данък - корпоративен данък за юридически лица или данък върху доходите на ФЛ. Евентуално и ДДС.
Предполагам искахте да попитате за осигуряване - да, осигуряването е до размера на максималния осигурителен доход. Сумарно от всички основания
Би трябвало да знаете, че осигурителния доход по време на майчинството не е брутния доход по ТД, нито размера на майчинството , а 1077 лв. и то само за здравното осигуряване.

Доходите от продажбите (онлайн, офлайн, през сайтове, чрез куриери и т.н.), които извършва физическото лице са "доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец". Доходът се облага по реда на чл.26, ал.7 от ЗДДФЛ с 15% данък и се дължат осигуровки по чл.4, ал.3, т.2 от КСО. Освен това се подава и отчет в НСИ.
Както виждате - и със регистрация, и без регистрация като ЕТ, фирма или свободна професия (когато дейността предлага такава регистрация) пак дължите данъци и осигуровки.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група