Личен труд на СОЛ

Днес в 14:57 104 2

Днес в 14:57
Публикации: 32 / 1
Здравейте,

Моля за мнение и помощ по въпрос за СОЛ.

СОЛ в ЕООД се осигурява на високия процент без личен труд. Има командировки, сключва сделки, работи си с пълна сила. Според мен за да се признаят всички разходи, които действително са свързани с дейноста, най-малко трябва да има личен труд.

Ако сега направя корекция на подадените Д1 за 2025 и добавя сума личен труд, примерно до размера на платените осигуровки, плати се данъка, дали мога да съм спокойна, че направените разходи ще се признават в пълен размер?

Технически така ли трябва да се случи - Корекция на Д1 за всеки месец с код К само за това лице целите суми, които трябва да са. Коригираща Д6 с код8 за всеки месец с новата сума на данъка за всички(СОЛ+служители), но дали ще стане електронно..

При тази корекция брутната сума за положен труд ще е разход за дружеството, а осигуровките продължават да са си за лицето. В декл. по чл. 50 ще се подаде сумата получена от личен труд, ще се изравнят осигуровки(в момента немога да преценя ще има ли доплащане, нещо съвсем се обърках) и ще има Д6 с код 13 за сумите за годината.

Сега ще трябва да го декларирам в чл.73, ал.6 с доход от януари до ноември, както на служителите, а декември догодина.

За 2026 г, кой ще е най-оптималния вариант за дружеството като се има предвид, че СОЛ иска да се осигурява на минималния праг?

Ами това е...прочетох доста неща, надявам се че съм ги разбрала правилно.

Благодаря на всички, които ще се влючат. Всяка насока ще ми е полезна!

#1 | Днес в 15:53
Публикации: 10733 / 1912
.Ако сега направя корекция на подадените Д1 за 2025 и добавя сума личен труд, примерно до размера на платените осигуровки, плати се данъка,
Ако възнаграждението за личния труд е с размера на осигуровките (примерно 130 лв месечно), и ако тези осигуровки са внесени от сметката на дружеството, няма да се дължи авансов данък. Едно не-малко удобство.
В този случай коригирате само Д1 на СОЛа, като добавяте възнаграждението за личния труд и толкоз.
Направете така, че възнаграждението на СОЛа за декември да е платено през декември, за да не коригирате финансовия резултат. В справката по чл.73 ал.6 включвате всичко, което му е "платено" от 01.01.2025 до 31.12.2025

За 2026 - както си реши. Може да продъ да си плаща по 65-66 €, може да си плаща по 550 €, може и по повече, но не всеки месец (та за годината да е колкото минималния осиг.доход), може да се плаща повече, като авансово или годишно внесе повече осигуровки...
#2 | Днес в 16:14
Публикации: 32 / 1
Много благодаря за подробния отговор!
Ще му изплатя и декемрви, наистина ще е по-удобно.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група