Здравейте,имам управител на две фирми (ЕООД),който през едната си е плащал осигуровките по ДУК два месеца,но при регистрирането и на втората фирма от м.10 ще започне осигуряване и по двете като СОЛ.Подадох в НАП ОКД-5,че осигуровките ще се изплащат като СОЛ и ще се плащат през единия Булстат.И сега при попълването на Декл.1 за м.10 ми изкочиха няколко въпроса
.
Първият е,че когато подавах Декл.1 (Дук)за м.09,не съм посочила край на осигуряването.Сметнах,че така или иначе осигуряването продължава и е достатъчно само от вид осигурен 10,да посоча 12.Но сега не съм много сигурна,че това е правилно.Чудя се и в клетка 13 на Декл.1 какво да попълня???Реално осигуряването ще продължи от същия Булстат на фирмата(което и съм посочила в ОКД 5).Та въпроса ми е необходимо ли е да се коригирам Декл.1 за м.09,където да посоча край на осигуряването.
И вторият ми въпрос е,трябва ли да попълвам кл.34 нетен доход?Защото лицето реално няма да получава възнаграждение,но ако не я попълня ми излиза грешка.
И последен въпрос,избрания доход върху,който ще се плащат осигуровките от подадената Декл.1 ли ще се види?Защото при подаване на ОКД-5 се избира само вида осигуряване,но не и дохода върху който ще се внасят самите осигуровки?
Извинявам се за дългите въпроси и благодаря превдварително на всички,които ще се включат по темата.