Вече двама одитори ми потвърждават за изпитите.
За жалост май ще надвият.
Не мисля. До момента трябваше участниците в Работната група да изпратим становищата си. Изпратили сме ги. Вярвам, че Министерство на Финансите ще проявят разум, както до сега.
България е член на Европейския Съюз. Новите европейски директиви и резолюции говорят за облекчаване на административната тежест за бизнеса и "Мисли първо за малките". Не може ние тук в България да приемаме лобистки закони, за да може шепа хора да си пълнят джобовете, да богатеят и да скубят малкия бизнес с такси за подпис от много лицензират експерт-счетоводител.
Хилядите български счетоводители да се изпитват докато асансьори падат и хора умират - няма да стане. Ето там да се концентрират законотворците, контрола и лицензите, а не при нас. Никакви вреди бизнеса няма от това, че счетоводителите не са на лицензионен режим с изпити, а напротив - има само ползи, защото счетоводното обслужване е по-евтино.
Вижте какво става при одиторите обаче - хем има одити, а пък стоим със затворени банки. Там да се концентрират законотворците - при одиторите, защото както се вижда тяхната дейност в случая има пряк негативен обществен интерес. Няма какво да изпитват счетоводители на малки фирми, за да може шепа хора със сертификати да богатеят на наш гръб.
Как така
отново да ходя на изпити, каквито вече съм взела? Как така ще давам на някои пари за ненужни за мен скъпи семинари, материали, пък нови бумаги някои издали, та хайде да им ги купим ... и прочие и прочие?
Публикувам пак част от изпитите, които съм положила във висшето си образование "Счетоводство и контрол".
Счетоводство:
1. Обща теория на счетоводството
2. Счетоводство на стопанските предприятия
3. Счетоводство на финансовите предприятия
4. Управленско счетоводство
5. Управленско счетоводство – втора част
6. Корпоративно счетоводство
7. Корпоративно счетоводство – втора част
8. Счетоводство на застрахователни и осигурителни дружества
9. Бюджетно счетоводство
10. Одитинг
11. Финансови отчети на предприятието
Право:
11. Въведение в правото
12. Търговско, финансово и отчетно право
13. Търговско и финансово право – втора част
14. Облигационно право
15. Данъчно право
16. Данъчен контрол
17. Данъчен контрол на физически и юридически лица
18. Данъчен контрол на физически и юридически лица
19. Съдебно-счетоводни експертизи
20. Спецсеминар - данъчен контрол
Кои 2-3 изпита по счетоводство и данъчно и осигурително право отново да държа, за да приберат едни хора маса пари от лицензи, такси за скъпи семинари, задължителни обучения, учебници и материали и тн.?
Ако академичните среди, които подкрепят това предложение на ИДЕС смятат, че те не подготвят бъдещите счетоводители достатъчно добре, то да започнат да преподават и обучават качествено. Тоест да си гледат работата съвестно, за която им се плаща в крайна сметка.