Деклариране на стажантски договор

09.04.2014, 14:58 4922 4

09.04.2014, 14:58
Публикации: 3 / 0
Здравейте! Моля за консултация. :)
През 2013 година работих един месец на граждански договор, кръстен "стажантски" в частна фирма, и съответно получих заплащане. Сега ми отказват служебна бележка за дан. декларация, защото тези договори не се декларирали, и не съм била длъжна и аз да ги декларирам, което ми се струва, че не е така. Нали? :)
Отделно от това, работата е от средата на септември до средата на октомври, като парите се плащат при приключването на договора - т.е. средата на откомври. Аз ли трябва да си платя данъка, или фирмата?
Как мога да разбера, дали ми е деклариран договора, извън простото запитване във фирмата? Тъй като имат нова счетоводителка, допускам старата да го е декларирала, а новата да не знае. По принцип какъв е срока да бъде деклариран от тях? В Нап ми казаха, че имам деклариран от октомври гр. д-р, но  аз имам и хонорар от друга фирма, който взех през септември, за договор, който обхваща само септември, и то един ден, реално, и преполагам, че става въпрос за него, за него съм сигурна, че е и е деклариран. С две думи, кашаво ми е. :D 
#1 | 09.04.2014, 15:07
Публикации: 9297 / 1557
ражданските договори не се декларират при сключванетоим. Ако по ГД има осигуровки, то се подадва декларация 1. Ако плащането по ГД е преди 30.09. - за удържания данък възложителя подава декларация по чл.55.
Ако плашането е през третото тримесечие, възложителя не удържа данък и не подава дикларация по чл. 55. Датъкът си го плащате Вие и го декларирате с подаването на ГДД.

Друг въпрос е какво значи това: получих заплащане. Ако е плащане "под масата" - все едно че не сте го получил/а.
Ако е законово издържано плащане - няма основание да не Ви издадат служебна бележка. Всъщност такава е трябвало да Ви издадат още при плащането. А Сметка за изплатени суми имате ли?

За да проверите кой възложител какви декларации е подавал за Вас, можете да си извадите ПИК от НАП по адресна регистрация и да проверите.
#2 | 09.04.2014, 15:09
Публикации: 3 / 0
Ми, не знам дали е под или над масата. Имаме подписан договор, а като си взех парите, счетито ми даде и квитанция, но в свободен текст - аз, еди си коя си получих от фирмата еди си колко си лева. Това ли е сметка за изплатени суми?
#3 | 09.04.2014, 15:13
Публикации: 9297 / 1557
Това ли е сметка за изплатени суми?

Не е :)
Поразпитай ги хубавичко, за да си нямате проблеми както Вие, така и те при едно евентуално деклариране или недеклариране.
#4 | 09.04.2014, 15:17
Публикации: 3 / 0
Ами, разпитах ги, и последното им твърдение е това - не се декларира, те не са го декларирали, сигурни са. А не искам да си разваляме добрите отношения, ама пък не искам и аз да изпищя, че веднъж закъснях с тая декларация, на онзи злополучен 2 май преди четири години. :D
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група