За свободните професии

14.05.2014, 12:12 4337 3

14.05.2014, 12:12
Публикации: 2 / 0
Имам завършени курс Метод Силва, курс масаж, курс Обща екстрасензорика и медитативни практики. Преди четири години построихме лечебна пирамида на село. Към момента пиша материали и сътруднича на в."Психо". Искам да започна самостоятелна дейност. Възможно ли е да се регистрирам като практикуващ свободна професия и въобще как да организирам нещата. Иначе по професия съм инженер, имам и завършена магистратура социална работа с деца. Иска ми се да развия консултантска дейност, свързана с психическото и физическото здраве на хората. Пирамидата не зная как да се включи - като атракция ли...Моля за съвет и напътствие!
      Весела Младенова
#1 | 14.05.2014, 12:19
Публикации: 1231 / 73
Ако при всички тези курсове имате валиден документ-удостоверение,диплом, може с тях да се регистрирате като свободна професия.Но ако ще разгърнете по голяма дейност и ще имате повече разходи-документирани е по добре да си регистрирате фирма.Зависи каква дейност и колко мащабна ще е.
#2 | 14.05.2014, 12:35
Публикации: 2 / 0
Иска ми се да има по-сезонен характер дейността. Затова някак си не искам да е фирма, а свободна професия. Не съм наясно дали е необходим касов апарат, защото срещнах различни публикации. Иска ми се и пирамидата да мога да включа във всичко това. Давайте съвети, хора!
#3 | 14.05.2014, 13:45
Публикации: 6403 / 1130
Ако се регистрирате като свободна професия, ще подлежите на облагане с патент:
Скрит текст :
Данъкът е доста висок, не знам какви приходи планирате.
Можете да започвате и прекратявате дейността:
Скрит текст :

Знам, че на село не можеш да започнеш дейност в "сивата икономика" - ще те изядат с парцалите и все ще се намери доброжелател да подшушне на данъчните, че си изкарал някой лев.

Дейността не е традиционна и няма да намерите готови модели за оптимизиране на начинанието. Ще трябва да мислите нестандартно за да започнете да я развивате, без да регистрирате фирма (това е най-лесното). Давам Ви идея да помислите за съвместно сътрудничество с местното читалище на някаква взаимоизгодна основа. Стопанската дейност на читалищата се облага по ЗКПО. Дейността Ви е и просветна, така че може да е присъща на читалище. То ще формира доход, от който ще Ви дължи възнаграждение и печалбата след облагане остава за читалището.

И все пак, най-лесното е едно ЕООД. Дори ЕТ ще Ви вкара в патентно облагане. :hmmm:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група