ВОД на стока

17.06.2014, 10:03 20614 6

17.06.2014, 10:03
Публикации: 592 / 13
Здравейте, за първи път имам ВОД и искам да съм сигурна, че това което мисля да направя, е правилно.
Фирмата ни, регистрирана по ДДС в България, продава стока, която управителя на английска фирма, регистрирана по ДДС там, ще транспортира до Англия.
Основанието за нулева ставка е чл.53, ал.1 във вр. с чл 7, ал.1 от ЗДДС, нали така, а не не начисляване на ДДС ?
Трябва ли нашата фактура да е придружавана от превод на английски или това е тяхно задължение?
#1 | 17.06.2014, 10:15
Публикации: 2027 / 254
Да нулева ставка . Трябва да се снабдите с документите доказващи , че сте осъществили ВОД , за да имате право да прилагате 0% ставка по доставката на стоката.

Съгласно чл. 45, т. 2, б. “а” и “б” от ППЗДДС, документите, които доказват, че стоката е изпратена или транспортирана до територията на друга държава членка, са в зависимост от това кой от участниците в сделката осъществява превоза. Като такива там са посочени:
- когато стоката се превозва от получателя на доставката или от трето лице за негова сметка, като такива се приемат транспортен документ или писмено потвърждение от получателя или от упълномощено от него лице, удостоверяващи, че доставката е получена на територията на друга държава членка;
- когато транспортът се извършва от доставчика или от трето лице за негова сметка, пристигането на стоката на територията на друга държава членка се доказва с транспортен документ, който удостоверява, че те са получени на тази територия.
Това означава, че писменото потвърждение на получателя или на упълномощеното от него лице се приемат като доказателство за пристигането на стоките на територията на друга държава членка само за доставки, при които превозът им е задължение на получателя им.Писмен документ, съдържащ тази информация, има доказателствена стойност, независимо от това по какъв начин е изпратен - по факса, по електронен път или по друг начин, който е обичаен за търговската кореспонденция.
#2 | 17.06.2014, 10:26
Публикации: 592 / 13
Благодаря!
А трябва ли нашата фактура да е придружена от превод на английски ?
#3 | 17.06.2014, 10:30
Публикации: 2027 / 254
Ами за улеснение на клиента Ви може да направите и един  Invoice  на английски език , който е копие на българската фактура :)
#4 | 05.11.2015, 12:32
Публикации: 286 / 9
Здравейте! Имам аналогична ситуация. Фирма, регистрирана по ЗДДС в България, която се занимава с търговия на едро и фирма клиент от Румъния, която има валиден ДДС номер там. Клиентът идва в България, купува стоката и понеже иска да плати в брой, към фактурата е издаден касов бон. Получили сме потвърждение, че стоката е пристигнала в Румъния и има транспортен документ.
В месечния отчет обаче сумата по фактурата излиза в оборотите с начислен 20% ДДС. Говорихме с обслужваща касовия апарат фирма. Те казват, че не можело да се настрои да се издават касови бележки с 0% ДДС.
Реших да се обадя до НАП, за да ги попитам дали имат изискване за настройка на касовите апарати в такива случаи и след като им обясних ситуацията, ми казаха, че това не било ВОД по ЗДДС и ми затвориха телефона. И сега вече съвсем се обърках и не знам какво да правя!
Много ще съм благодарен за съвет или мнение :)
#5 | 06.11.2015, 14:58
Публикации: 629 / 129
Модератор
Не разбирам мотивите за това становище на НАП. Стандартен ВОД е.
http://ekspertis.bg/document/view/qanda/136727/0/

Не знам какъв модел е касовият апарат, но на тези, които познавам програмирането на ставка 0 е елементарно. Говорете с някой компетентен от фирмата, която поддържа вашия.
#6 | 06.11.2015, 15:43
Публикации: 286 / 9
Не разбирам мотивите за това становище на НАП. Стандартен ВОД е.
http://ekspertis.bg/document/view/qanda/136727/0/

Не знам какъв модел е касовият апарат, но на тези, които познавам програмирането на ставка 0 е елементарно. Говорете с някой компетентен от фирмата, която поддържа вашия.


Благодаря Ви! Аз също четох това становище и се опитах да им го дам като пример при повторно обаждане. Казаха ми, че били само служители от контактен център. Ако съм искал по-експертно мнение да ходя на място в приемното им време. А за касовия апарат със сигурност ще се звъни отново :) Хубав weekend на всички!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група