Откриха първия банкомат за биткойни в България

06.08.2014, 16:54 5919 0

06.08.2014, 16:54
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Първият банкомат за обмяна на виртуалната валута вече е факт и се намира в София в сградата "Интерпред – Световен търговски център София", съобщи bitcoin.bg.

Машината е собственост на „Българска Биткойн Асоциация“. Засега тя позволява единствено обмяната на левове за биткойни. От асоциацията обещават, че ако има интерес, те ще се погрижат в най-кратки срокове да се добави и функция за обратен обмен, а именно от криптовалута към левове.

"Имаме готовност за такава промяна и при достатъчен интерес от потребителите на биткойн ще го направим до няколко месеца", казват от асоциацията.

Желаещите да се сдобият с биткойни трябва да проследят трите стъпки на биткомата. Машината приема само и единствено левови банкноти. Цената при спокоен пазар е с 4% надценка върху осреднената текуща стойност.
Биткойн е виртуална валута, която не се контролира от държавен орган, централна банка или каквато и да е институция или лице. Въпреки това вече в целия свят, включително и в редица магазини и заведения в България, търговците я приемат като разплащателно средство.

Биткойните са измислени през 2008 г. от японеца Сатоши Накамото. През следващата година се разработва биткойн мрежата, като потребители си обменят виртуални пари в интернет.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група