Забраната за внос на европейски храни в Русия няма да засегне сериозно България

08.08.2014, 15:55 4028 0

08.08.2014, 15:55
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Малка част от износа на България за Русия включва хранителни продукти – едва 6%.

Така че наложеното от Путин ембарго на вноса на месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци от страните от ЕС, САЩ, Канада и Австралия няма да се отрази драстично върху българския бизнес.

Въпреки това от браншовите организации съветват фирмите да се преориентират и да потърсят други пазари, като Китай например.

Далеч е времето, когато българският износ за Русия се е формирал основно от хранителни продукти, плодове и зеленчуци. Далеч е и времето, в което България е разчитала предимно на търговията си с Москва.

В момента основната част от износа на страната ни е за Европейския съюз. В Русия пък за миналата година сме изнесли стоки на обща стойност 1 милиард и 120 милиона лева, като те са основно лекарства, машинни елементи, вино, горива и козметика.

Затова и наложеното от Путин хранително ембарго няма да се отрази драматично върху българския бизнес.

Храните имат минимален дял в стокооборота между България и Русия, личи и от данните на българското търговско представителство в Москва.

През 2013 г. той е бил 2,6% от целия износ на този вид стоки. За миналата година за Русия са отпътували български консерви за 14,5 млн. лв., плодове за 11,9 млн. лв., мляко и млечни продукти за 1,9 млн. лв. и зеленчуци за 688 хиляди лева.

През първото полугодие на тази година пък износът на стоки от забранителния списък с храни е едва за малко над 10 милиона лева. Шефът на БТПП Цветан Симеонов прогнозира, че хранителни стоки от ЕС все пак ще достигат до Русия, но по нелегални пътища.

Най-сериозният потърпевш от ембаргото ще бъде Германия. Наложените до момента санкции на Русия са свили износа от Берлин към Москва с над 4 милиарда евро.

Видео: http://www.tvevropa.com/bg/news/economics/view/100784
Телевизия Европа

От вчера Кремъл въведе пълна забрана на вноса на плодове, зеленчуци, говеждо, свинско и птиче месо, риба, мляко и млечни продукти от ЕС, Норвегия, САЩ, Канада и Австралия. Забраната е за срок от 1 година.


Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група