Криминализирането на неплащането на социалните осигуровки отново на дневен ред

12.08.2014, 11:59 5908 0

12.08.2014, 11:59
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще предложи отново да бъде въведено криминализиране на неплащането на социалните осигуровки. В сутрешния блок на БНТ той каза, че неговите впечатления са, че данъчните се съсредоточават повече върху събираемостта на данъците, а не толкова на осигуровките.

Вицепремиерът съобщи, че до края на седмицата ще започнат заседания на Консултативния съвет по пенсионна реформа, за да се изготвят различни варианти, които ще бъдат предложени на следващото правителство. Той заяви, че ще предложи умишленото неплащане на вноски в особено големи размери да подлежи на санкция от закона. Министърът уточни, че това няма да важи за невнесени осигуровки, възлизащи на дребни суми.

По оценка на служебния министър през тази година заложените приходи от здравни и социални осигуровки ще бъдат изпълнени, макар и с малък дефицит при социалните осигуровки. "Има обаче резерви, защото всички изследвания показват, че сивата икономика е над 30%", каза още той.

Йордан Христосков ще коментира резервите при събираемостта на осигуровките с директора на Националната агенция по приходите. Неговите впечатления са, че данъчните се съсредоточават повече върху събираемостта на данъците, а не толкова на осигуровките.

Министърът заяви, че до края на тази седмица ще се проведе заседание на Консултативния съвет по пенсионна реформа. Той добави, че в месеците, в които служебният кабинет ще работи, Съветът ще изработи няколко варианта за пенсионна реформа. Христосков уточни, че няма да се приоритизира нито един от тях и те ще бъдат предоставени на следващото правителство, за да се избере най-добрият.

Христосков настоя за въвеждането на автоматични правила за увеличаването на годините и стажа, нужни за излизане от пазара на труда. Според него така хората ще знаят след колко време тези показатели ще бъдат вдигнати. Тази предвидимост ще доведе до намаляване на измамите с инвалидни пенсии и ще мотивира младите хора да се осигуряват върху целия си доход.

Служебното правителство ще обмисли коригиране на енергийните помощи, ако цената на тока бъде повишена по-рязко от очакваното от 1 октомври, каза още Христосков.

Той коментира и темата с тежката обстановка в Мизия, като по думите му около 1150 човека ще имат право на първата неотложна помощ, като в събота и неделя социалните работници също са работили. До петък над 500 човека вече са получили по 325 лв., заяви Христосков.

"Това не е същинската помощ и обезщетение, което те ще получат за загубеното си имущество и разрушените си домове, а само неотложна помощ – за храни и облекло", коментира социалният министър.

По думите му 745 души по временна заетост работят за почистването на Мизия, а общините имат още по-голям ресурс. В този регион има около 2000 души, които получават социални помощи, и те могат в рамките на 14 дни по 4 часа дневно да полагат общественополезен труд. Тези хора могат да помогнат за нормализиране на живота в града, препоръча служебният министър.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група