Нови правила за бижутата от благородни метали

12.08.2014, 12:28 9384 0

12.08.2014, 12:28
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Вкарват в регистър знаците, които търговците поставят върху изделия от благородни метали.

По-ясни правила при търговията със златни и сребърни бижута ще въведе Министерството на финансите. При покупка на златен пръстен клиентът ще може да провери кой бижутер го е изработил или коя фирма го е внесла.

Предвижда се знаците, които и в момента се поставят от производители и вносители върху изделията от злато и сребро, да бъдат вписани в специален регистър, който ще бъде публичен. Така всеки гражданин ще може да провери графичното изображение върху един златен пръстен на коя фирма е. И в момента всички бижута от злато и сребро се маркират - от производителя или вносителя, както и от държавата.

Но клиентите на бижутерските магазини няма как да знаят знакът върху пръстена на коя фирма е и дали не е фалшив. Освен създаването на регистъра на задължителна маркировка ще подлежат и изделията от платина и паладий, предвиждат още промените, които се подготвят от МФ.

Всичко това е част от подготовката на България за присъединяване към Виенската конвенция от 1972 г. за контрол и маркиране на изделията от благородни метали. Ще бъдат въведени и изисквания за минималната информация, която ще се посочва върху етикетите на бижута от благородни метали, както и задължение да се предоставя сертификат към всяко изделие.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група