БНБ спешно печата 1.3 милиарда лева, разпределени в 60 милиона броя банкноти

20.08.2014, 22:44 7313 0

20.08.2014, 22:44
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
БНБ обяви спешна нужда от отпечатване на банкноти, съобщава БТВ. Заради кризата в банковата система от края на юни, Централната банка обяви обществена поръчка за отпечатване на 60 млн. броя български банкноти по 10, 20 и 50 лв. Общата стойност на новите банкноти е 1,3 млрд. лева.

Парите няма да бъдат пускани в обращение, освен в случай на нужда. Това коментира Калин Христов, подуправител на БНБ. Целта на отпечатването е да бъде попълнен стратегическият резерв на банката. Той е намалял през юли, когато се появи повишено търсене на банкноти и наличните резерви намаляха. На 20 юни Българската народна банка обяви, че поставя под специален надзор Корпоративна търговска банка - един от големите трезори в страната. Банката беше затворена.

По същото време възникна напрежение и при третата по големина банка - Първа инвестиционна банка. От нея само за един ден, на 26 юни, бяха изтеглени над 800 млн. лв. Това накара държавата да се намеси спешно и в банката бяха налети пари след разрешение от Европейската комисия.

Решението на БНБ от 18 август 2014 година е да обяви обществена поръчка за печатане на банкноти чрез договаряне без обявление. Банката аргументира избора на този вид процедура с форсмажорните обстоятелства от края на месец юни. В мотивите е записано: „Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти необходими за паричното обращение в България. Тази извънредна ситуация съвпада и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти предвид настъпването на летния активен туристически сезон.”

В момента дружеството „Обертюр Фидюсиер” АД е единственото на територията на страната, което разполага с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти, подходящи машини, служители с висока квалификация и опит в производството на български банкноти, както и организация за опазване на класифицирана информация за изпълнение на обществената поръчка. Това се посочва още в текста на обществената поръчка.

Печатането на новите банкноти е стъпка за управление на запасите, обясниха от банката. Те нямало да променят обема на парите в икономиката.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група