Нови 16% увеличение на цените на тока за фирмите от 1 септември

30.08.2014, 22:50 7523 0

30.08.2014, 22:50
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Само за година токът за малките фирми поскъпна с 53%, докато цената за гражданите беше изкуствено намалена минимално.

Националната електрическа компания увеличава от 1 септември с 16% цените на тока за фирмите, които не участват в свободния пазар на електроенергия, стана ясно от сайта на НЕК.

Това означава, че поскъпването се отнася за малките фирми, останали да работят на регулирания пазар, каквито са повечето дружества в страната.

През септември м.г. цената на енергията, която енергото е плащало на НЕК за снабдяването на тези потребители, е била 109,37 лв. за мегаватчас. От февруари т.г. тя е увеличена на 112,79 лв. и се запазва такава до края на юни. После всеки месец се вдига. От юли става 120,39 лв., от август - 145,00 лв., а от 1 септември ще бъде 167,68 лв. Така само за година токът за тези фирми поскъпна с 53%.

Малкият бизнес в страната може да намери начини да намали разходите си за електроенегия, ако излезе на свободния пазар и там си осигури по-евтин доставчик на услугата. На практика това е и част от замисъла на ДКЕВР за повишаването на цените така шоково за малкия бизнес. Въпросът е, че това до момента не е добре обяснено на фирмите от страна на регулатора.

Ако малките дружества се включат в групите на балансиращия пазар у нас има вероятност да могат да си осигурят по-евтина електроенергия в определени часови зони, отколкото сега се предлага на регулирания пазар.

Цените на свободния пазар се определят у нас след търговете, в които участват различни търговци. На практика цената е съобразена с регионалните такива, а те в момента са около 40 евро/мвтч.

Поскъпването ще засегне близо една пета от бизнеса в България, според данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Засегнати са и дружества със значителна социална роля - фирми на В и К, поделения на Националната компания "Железопътна инфраструктура", обекти на "Напоителни системи", болници, училища и университети. Голяма част от групата на потърпевшите са бюджетни предприятия, които имат някакъв дълг за ток. Докато той не бъде платен, те нямат възможност да излязат на свободния пазар. Съответно от идната седмица ще плащат по-скъп ток като клиенти на доставчиците от последна инстанция.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група