Двулевката става монета от 2015 година

01.09.2014, 16:13 4280 0

01.09.2014, 16:13
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Хартиената двулевка отива в историята. От началото на 2015 г. монета ще замени най-дребната банкнота, съобщиха за "Стандарт" източници от БНБ. Тя ще е украсена с образа на Паисий Хилендарски.

Проектът вече е готов и е максимално близък до дизайна на банкнотата. Той е изработен от експертите на монетния двор по поръчка на Централната банка. Новата двулевка ще бъде от два различни метала - бял и жълт, както е и левчето. Но за разлика от него вътрешната й част ще бъде от жълт метал, а външният кръг - от бял. Друга разлика е, че двулевката ще бъде малко по-голяма.

Печатането на банкноти генерира загуба на печатницата на БНБ, сочи доклад на банката. "Като следствие от спецификата на обращението и растежа на равнището на цените в следващите години банкнотата от два лева вероятно ще трябва да бъде заменена с монета, което допълнително ще намали броя на банкнотите, които БНБ ще поръчва за производство" се казва в доклада.

Веднага след като бъдат изсечени и пуснати новите монети, ще започне изтеглянето на повредените и замърсени хартиени два лева. Банкнотите обаче ще продължават да са законно платежно средство, поясни за "Стандарт" Димитър Костов, подуправител на БНБ.

Печатницата на БНБ привлича третия по големина производител на банкноти в света - френската компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп". За тази сделка информира гуверньорът на централната банка Иван Искров миналата седмица.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група