Инспекцията по труда и НАП ще проверят над 2000 фирми за укриване на осигуровки

04.09.2014, 10:09 4800 0

04.09.2014, 10:09
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Инспекцията по труда и НАП започват проверки за недекларирана заетост и работа на пълен работен ден при договор за 4 часа, съобщават двете институции. От НАП са избрали над 2000 предприятия, в които голяма част от персонала е нает на непълен работен ден без икономическа логика за това.

В следващите две седмици всяко от тези предприятия ще получи писмо, че е поставено под наблюдение заради риск за укриване на данъци и осигуровки чрез договаряне на по-кратък работен ден и съответно по-ниско възнаграждение от реално получаваното. Ако няма промяна в поведението на фирмите по отношение на сключените договори, ще последват съвместни проверки на инспекторите по труда и на данъчните инспектори, съобщиха от инспекцията по труда.

През 2013 г. са установени 146 случая на преминали на пълно работно време работници и служители след намесата на Главна инспекция по труда. От началото на 2014 г. до края на юли случаите са 46. Най-често нарушенията са в ресторантьорството, търговията на дребно, строителството, в производството на облекло и на хранителни продукти, казват още от инспекцията.

Установяването на полагане на труд на пълен работен ден при сключен договор за непълен е доста трудно, особено без съдействието на работниците и служителите, които обикновено отказват да помагат на инспекторите по труда. В тези случаи се налагат няколко последващи проверки, за да бъде доказано безспорно, че работникът или служителят редовно полага труд на пълен работен ден. Очакванията са чрез съвместните проверки с инспекторите на НАП ефективността при доказването на това нарушение да се увеличи.

От двете ведомства напомнят още на работниците и служителите, че чрез съгласието си да сключват писмени трудови договори за непълен работен ден и срещу по-ниско от реално получаването възнаграждение, те губят и социални права.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група