ЕК нареди България да анулира извършени заменки от януари 2007 до януари 2009

05.09.2014, 18:20 4172 0

05.09.2014, 18:20
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Част от замените на гори у нас са незаконна държавна помощ, реши Европейската комисия след 3-годишно разследване, и нареди в 12-месечен срок България да анулира спорните сделки, или да изиска получените от тях средства да бъдат върнати в обратно в бюджета, съобщава БНР.

Обект на разследването бяха 132 горски заменки, извършени от януари 2007-а до януари 2009-а година. Днес Еврокомисията обяви, че действащото тогава у нас законодателство е дало избирателно предимство на определени предприятия. Така те са се облагодетелствали от административни цени, които не са били редовно актуализирани и не са били съобразени с пазарните, обясни говорителят по въпросите на конкуренцията Антоан Коломбани:
Европейската комисия стигна до заключението, че българското законодателство, което е позволявало замяна на частни горски имоти с държавни, е било несъвместимо с правилата за държавната помощ и сега България трябва да възстанови от получателите сумите, които те са получили като предимство.

Анулирането на сделки или възстановяването на пари в бюджета няма да засегне всичките 132 заменки, а значително по-малък брой, смятат в Еврокомисията.

Физическите лица, които не са извършвали стопанска дейност в заменените имоти, остават извън това изискване. Освен това, ако предимството, получено от дадено предприятие, не е надвишило 200000евро в рамките на три години, това не се счита за държавна помощ, и също не подлежи на възстановяване.

Българските власти имат 1-годишен срок да изчислят каква сума трябва да си изискат обратно и от кого, и да предприемат нужните действия, обясни Антоан Коломбани:
Първо – те имат два месеца, в които трябва да ни информират как смятат да процедират с възстановяването на сумите. В този случай общият краен срок, който им поставяме, е 12 месеца. Обикновено в такива случаи той е 4 месеца, но заради сложността на случая и изчисленията, които трябва де се правят, отпускаме повече време.
Процедурата предвижда ако България не спази този срок, комисията да поиска от Европейския съд да постанови изпълнение на законовото задължение. Ако и тогава то не бъде спазено, се пристъпва към наказателна процедура.

Решението завари земеделския министър Васил Грудев в Брюксел, откъдето той увери, че оценките кои и колко сделки ще бъдат засегнати, ще бъдат готови в определения двумесечен срок. Грудев обаче не се ангажира каква ще е стойността им:
Има доста предварителни оценки, разбира се част от тях са спекулативни. В никакъв случай не бих се ангажирал със сума в момента, тъй като всеки един ангажимент от моя страна би повлиял по някакъв начин на оценките, които тепърва ще започват да се правят. Всеки един случай трябва да бъде разгледан сам за себе си. Ние няма как генерално да ви кажем какво ще е нашето решение, тъй като трябва да видим кои са предприятията, трябва да видим дали след това пък в често от случаите, те след това са извършвали допълнителни сделки с тези имоти, които вече са заменени.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група