Данъчни инспектори погнаха чейндж бюрата по Южното Черноморие

05.09.2014, 19:03 4024 0

05.09.2014, 19:03
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
11 акта на обменни бюра са съставили данъчните инспектори в Бургас при проверки по Черноморието, съобщи Нова телевизия.
 
Актовете са за неиздаване на касови бележки и бордера в задължителните два екземпляра. Има съставен и един акт за липса на информация в обменния пункт какви са условията за предявяване на рекламация. От НАП-Бургас съобщиха, че тази информация трябва да бъде на видимо място и задължително на 5 езика - български, руски, английски, немски и френски.
 
От приходната агенция напомнят, че финансовите къщи, които търгуват с валута в брой, трябва да се регистрират в НАП до края на септември. Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете не по-голяма от 5 на сто от фиксинга на БНБ.
   
Само по Южното Черноморие обменните бюра са над 400 като голяма част от тях са в комплекса Слънчев бряг. В редица от тях продължават да се правят сделки на ръба на закона. Въпреки че законът определя максимална разлика в курса, от която бюрата нямат право да се отклоняват, много търговци на валута намират вратички и мамят туристите.

Първият капан при обмяната на валута дебне туристите още при пристигане то им на летището. Курсът, на който чейндж бюрото на летище "Бургас" купува, е далеч под официалния на БНБ – малко над 1.50 лева за евро. Според закона обаче разликата от официалния курс на БНБ и този в чейндж бюрата не трябва да е повече от 5%.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група