3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия - 2 работни дни;
Не може да ползва отпуск по чл.157, защото не са роднини по права линия
Здравейте! Благодаря за мнението! Бързам да поясня, че нямам проблем с текста на нормативните документи. Казус има т.к. в свой отговор по подобен въпрос Министерство на труда казва следното:
"Съгласно чл. 157, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда (КТ) работникът или служителят има право на 2 работни дни платен отпуск при смърт на близък роднина по права линия
или по сватовство. Кръгът на лицата, смъртта на които е основание за ползване на този отпуск от работника или служителя обхваща: 1) родител, дете, съпруг, брат, сестра, родител на другия съпруг; 2) други роднини по права линия. Този вид отпуск е с целево предназначение и се използва на самостоятелно правно основание. Съгласно чл. 50, ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските работникът или служителят има право на отпуск за деня на съответното събитие и за следващия го работен ден. Когато денят на събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползва в първите работни дни след нея. От изложеното е видно, че
документите, необходими за ползване на този вид отпуск, следва да доказват факта на смъртта и наличието на връзка на родство или сватовство между починалото лице и лицето, което има право да ползва отпуска.
Такива документи са смъртен акт, удостоверение за наследници, удостоверение за граждански брак. Посочените документи се издават от служба “Гражданско състояние” към Общинската администрация. ЛТ" (цитат от м.10.2009 г.)
Когато се използва термин като "казус" би следвало да става ясно, че е необходимо да се произнесе или юрист или колега, който има в практиката си решен подобен случай. Става дума именно за това дали в случая служителката би се появила в у-ние за наследници по линия на сватовството. На ясно съм и с широката практика да не се изисква такова у-ние, а да се декларира на гърба на акта за смърт родствената връзка.
Моля и за други мнения т.к. съм след отпуск и съм затрупан с изостанали дела, а във форума сме именно за да си помагаме!