Казус по отказано възстановяване на ДДС

29.10.2014, 14:03 4053 3

29.10.2014, 14:03
Здравейте колеги,
Имаме следният казус, който както обикновено се получава заварих:
Фирма Х и У регистрирани в България и Фирма Z поръчител регистрирана в ЕС - Белгия. Фирма Z, която е изпълнител по договор за поръчка, сключва договор с фирма Х за извършване на услуга/поръчка в Холандия за специфична строителна дейност. Фирма Х от своя страна сключва договор с фирма У за изпълнението на тази специфична строителна поръчка. Фирма У Фактурира на фирма Z фактури на определена стойност /като включва обаче и 20% ДДС/ в м. 11.2013г и съответно до 14-то число на следващия месец декларира и плаща начисленото ДДС за продажбите! Фирма Х фактурира на фирма Z услуги по чл. 21, ал. 2/без да начислява 20% ДДС/. Всички фактури са платени по банков път. След ДДС проверка на фирма Х, НАП постановява, че фирмата няма право да възстанови исканият ДДС, като се позовава на различни факти и обстоятелства. Като заключение основното, което мен ме касае е: Че неправилно е определено мястото на изпълнение на доставката на стоки и услуги и фирма У неправомерно е начислила 20% ДДС на продажните фактури(аз бих се съгласил с това, но си правя извода и че неправомерно фирма У е превела на НАП въпросния данък/
Въпросите са ми следните:
1. Дали според вас фирма Х има право на приспадане/възстановяване/ на данъка
2. Дали има процедура или възможност, по която фирма У да й бъде върнато или възстановено въпросния начислен и платен неправилно данък.
3. Възможно ли е след заключенията на НАП да анулирам издадените от фирма У фактури или да издам КИ.
Най-правилно според мен би било да анулирам фактурите, за което имам 12месеца срок от издаването им. Но дали при тези обстоятелства имам право да го направя???
П.С.
Моля да пишат само колеги, които са компетентни по темата. Благодаря!  :wink1:
#1 | 29.10.2014, 14:38
Сега говорих с инспектор от НАП и той ми каза, че можем да анулираме издадените фактури и да пуснем нови но първо трябва да входираме Писмо до НАП, за да разгледат случая и да дадат отговор, дали е възможно, преди да го направим
#2 | 29.10.2014, 15:25
Публикации: 2027 / 254
Мястото на изпълнение на стройтелни услуги е там , където се намира обекта / чл.21 чл.4 ЗДДС/ , от написаното от Вас разбирам , че обекта е в Холандия  следователно в издаваните фактури не следва да се начислява ддс , а да се посочи съответния текст от закова , показващ се услугата е с място на изпълнение извън територията на страната.
#3 | 29.10.2014, 17:26
Ок да съгласен съм,(винаги е по-добре да помислиш и да се консултираш с някой преди да направиш някоя глупост и да си създадеш главоболия)
Но след като вече са се случили нещата имаме ли право да анулираме въпросните фактури, които са издадени на 01.11.2013 и да се издадат нови по чл. 21, ал.4 без да се начислява ДДС?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група