Благодаря, Кик
Това означава, че трябва да внасям веднъж осигуровки като СОЛ и веднъж върху приходите от реклами. А понеже във фирмата не съм на заплата, осигурявам се за сумата от 550, не трябва ли да платя осигуровки за рекламите само за сумите надвишаващи тази граница?
Тоест ако имам месечни приходи от реклами от 1000 лв. да платя осигуровки върху 1000 - 550 = 450 лв? Нали вече съм се "осигурил" върху 550?
Подобен е механизмът, но не точно... разбира се, ако през годината през фирмата не сте получавали доход от личен труд от фирмата си. Самото доплащане на осигуровки става годишно, а не месечно. Доплащането се прави при попълване на годишната данъчна декларация и преизчисляване на осигуровките и годишния данък. Освен това трябва да се има предвид, че от осигурителния доход (базата върху, която се смятат осигуровките) се спадат нормативно признати разходи във Вашият случай 25%.
Тоест сметката примерно би била
1000 доход
-25% НРП
----------
750 лева осигурителен доход
550 лева е сумата върху, която са внесени осигуровки например
тогава довнасянето ще е върху 200 лева*12 месеца
Ще има 10%ДОД, който най-общо се изчислява върху Основа = Доход- НРП 25% - разходи за осигуровки (внесени+ изчисленото довнасяне).
Най-добре, вижте самата данъчна декларация от сайта на НАП за миналата година и разгледайте приложенията. Там ще се ориентирате за механизма за приспадане.
http://nap.bg/document?id=2770Освен това, много важно нещо: Когато Ви нарастнат парите от реклама (дано да е скоро) да не забравите да се регистриране по ЗДДС, като физическо лице. Прагът е 50 000 за период от 12 месеца назад.
И така разходихме се по няколко данъчни закона ЗДДФЛ, КСО, ЗО, ЗДДС, за да разгледаме един примерен случай без всички данни от него. И най-добре е, ако не сте счетоводител, да си направите консултация със счетоводителя на фирмата Ви, за да сте спокоен (спокойна), ако сте решили да сте изряден данъкоплатец.