13 000 адвокати срещу правата на цялото общество
„Кой забранява на някой да работи? От къде на къде счетоводители, и разни със средно специално, с минимална компютърна грамотност, ще ми вършат правна услуга? Да не би адвокатът ми да ми изготвя данъчната декларация срещу 20 кинта?” - с такива термини адвокатите защитават промените в лобисткия си закон.
Но фактите са други.
С промените в Закона за адвокатурата се изземват функции от съдебните изпълнители, юрисконсултите, нотариусите и от счетоводителите и се вменяват на адвокатите. Дейности окачествени като адвокатски в чл. 24, ал. 1 от законопроекта, са забранени за извършване от други лица съгласно чл. 150.
Не знам за другите съсловия но в това на счетоводителите има всичко друго но не и монопол. Няма по либерална гилдия от счетоводната. Лекари, адвокати и т.н. имат по една съсловна организация, ние няколко. Счетоводител може да стане всеки със средно специално и без средно специално, с курс по програма „Аз мога повече”и по обява счетоводен курс и работа”, магистър, бакалавър - вход свободен. Всеки желаещ да работи, да се учи и развива е добре дошъл при нас. Дали ще е успее и как, зависи само и единствено от него.
Не знам до колко адвокатите са наясно със счетоводството. Но завършилите Магистратура „Счетоводство и контрол” са изучавали дисциплини като Основи на правото, Трудово и осигурително право, Търговско право, Данъчен контрол, Счетоводни стандарти и т.н. И да не ви се ще уважаеми адвокати правото и счетоводството са във взаимовръзка. Само дето счетоводителя има такт и уважение към адвоката, не защото „Адвокатската професия е древна и поради това се предполага - с традиции. Впрочем доказано е, че по- интелигентната част от юристите са адвокати.” А защото освен собствения си труд умее да цени труда на другите. И въпреки, познанията си в конкретни правни раздели, счетоводителя винаги търси още едно мнение – това на юрист в т.ч. адвокат. И си плаща, докато адвокат трудно вади „20 кинта за изготвяне на данъчна декларация”
Този законопроект е не само срещу определени съсловия, той е срещу цялото общество Чрез него се дава възможност за проверка на банкови сметки, лични данни, произход на средства, като достъпът до такива данни на хората от адвокатурата на практика е неограничен.
Гледах предаването на Милен Цветков снощи. Това че сме счетоводители не ни прави по малко хора, чуй те ни, и ние имаме права, и труда ни не е по малко достоен от този на ТВ водещ, адвокат или която и да е друга професия.
Кате, Благодаря че си наш глас!