Държавата ще продава на работодателите кочани с еднодневни трудови договори

15.04.2015, 13:32 10090 0

15.04.2015, 13:32
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Държавата започва да продава на работодателите кочани с трудови договори с продължителност за един ден. Системата ще влезе първо за земеделските работници, а в момента текат последни договорки между вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и земеделския министър Десислава Танева, съобщава в. “24 часа”.

Целта е новите договори да се използват още от следващия месец май за брането на черешите. Това обясниха експерти от социалното ведомство, които работят по промените. Ще са необходими промени в Кодекса на труда, които трябва да бъдат представени до края на тази седмица.

Работодателите в селското стопанство ще купуват кочаните с трудови договори от държавата. Цената ще е стойността на данъка и осигуровките, които ще се дължат за земеделския работник. Работодателите ще откъсват толкова квитанции, колкото покриват надницата на работника. Вероятно всеки договор от кочана ще е за твърда сума.

Кочаните с договори всъщност ще представляват система за почасово заплащане в селското стопанство, обясниха от социалното министерство. Министър Ивайло Калфин заговори за нея още след встъпването си на поста в края на миналата година.

Смята се, че кочаните с дневните трудови договори ще улеснят работодателите, които в различните етапи от земеделската работа имат нужда от различна по брой и специализация работна ръка. В същото време, закупувайки кочаните с договорите, земеделските фирми ще са изрядни към работниците и бюджета. Все още се работи по системата за обратно отчитане на дневните договори, така че да е ясно платените при закупуването на кочана осигуровки за колко хора точно са разпределени.

Дневните трудови договори трябва да станат и основа на ваучерите за почасово наемане на домашни помощници, гледачки на бебета и възрастни хора и майстори за дребни ремонти, които планира да въведе вицепремиерът Калфин.

Социалното министерство започва да прави прогнози за нуждата от работна ръка всяка година, обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на конференция, организирана от БСК. До момента има изработени дългосрочни и средносрочни прогнози. От следващата година започва изработването и на краткосрочни. Целта е така държавата да насочва целево парите за преквалификация на безработните, за да могат по-лесно да си намират работа.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група