Ел.енергия от фотоволтаици

20.05.2015, 10:30 7973 4

20.05.2015, 10:30
Публикации: 66 / 2
Здравейте, колеги!
Ситуацията е следната: Закупени фотоволтаични системи м.април. Предишните собственици имат сключен договор с енергодружество за изкупуване на произведената ел.енергия. Енерго дружеството са уведомени за промяната, но все още не е променен договора с нашата фирма. Предишните собственици са фактурирали ел.енергията за м. април на енергодружеството. Сега искат от мен да префактурирам същите суми на произведената ел.енергия на бившите собственици.
Все ми се струва, че нямам право да префактурирам ел.енергия така.. Мнения?
#1 | 20.05.2015, 11:25
Публикации: 574 / 56
Ако не префактурираш как ще си вземеш паричките от старата фирма за април? Прочети внимателно условията при които можеш да префактурираш! Според мен докато се оформят нещата с енергодружеството ще мине време...
#2 | 20.05.2015, 11:28
Публикации: 66 / 2
Да .. то става един омагьоран кръг! Фотоволтаиците наши, договора още на старите собственици.. ужасия
#3 | 20.05.2015, 12:25
Публикации: 1884 / 384
Енергийните дружества са като държава в държавата. Така са направени договорите, че всичко зависи от тях, кога да фактурираш, кога да ти платят , кога те да ти фактурират удръжки и ползваната ел енергия и ред други преимущества. Чрез техните възможности по договорите държавата се опитва да намали цената на зелената енергия, какво ли не въведоха, та такси със издаване на фактури и такива без , задължителни изключвания и включвания на централите, та достъп мрежа, та удръжки за достигната мощност, та  балансиране на енергията и тн.
Та на въпроса ви, следвайте препоръките им, няма да промените нещата, дори да им цитирате закони и каквито си искате други нормативни документи.

В крайна сметка вие сте правили разходи през април, фотоволтаиците са ваша собственост и следва да си получите за това прихода.  Щом няма още договор с вас енергийното дружество няма как да получи фактура от бившите собственици, пък да плати на вас. Ще се уредят нещата, търпение  :smile1:

Интересно ми е с кого ще подпишат протокола за произведената ел енергия за месец май 2015, със старите собственици  :no:  , или с вас? Затова ще побързат да уредят нещата , така мисля.
#4 | 20.05.2015, 12:31
Публикации: 66 / 2
Аз все си мисля, че пак със старата фирма, в края на краищата договора им е все още с тях :).
Сега разговарях с една изключително отзивчива дама, счетоводителка, която от доста години се занимава със счетоводство на ФВЦентрали. Та тя ме посъветва да изчакам подписването на тристранно споразумение, пък ако ще да е м.юни след това да си префактурирам ел.енергията към фирмата, която ни продаде фотоволтаиците.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група