Осигуряване при договори за прокура

10.06.2015, 12:30 9491 1

10.06.2015, 12:30
Виолета Кръстанова
Управител на СК „Дебал” ЕООД


"Подлежи ли на задължително осигуряване едноличен търговец, който лично не упражнява трудова дейност и предприятието му изцяло се управлява от прокурист?"

Отговор: Не. Задължението за внасяне на осигурителни вноски от едноличен търговец – в качеството му на самоосигуряващо се лице, отпада при представяне на вписан в търговския регистър договор за прокура.

Съгласно чл. 21, ал.1 от Търговския закон, прокуристът е „физическо лице, натоварено и упълномощено от търговец да управлява предприятието му срещу възнаграждение”. Отношенията между търговеца и прокуриста се уреждат чрез сключване на договор за прокура. 

За да породи действие спрямо трети лица, договорът трябва да изпълнява едновременно две  условия – да е сключен в писмена форма и в него да е посочено възнаграждение, и да бъде вписан в съда по регистрация на търговеца.

Осигурителни вноски при полагане на труд по договори за прокура

Договорът за прокура може да бъде както трудов, така и не трудов. Задължителното осигуряване възниква по реда на чл.4, ал.1, т.1 - когато е трудов, и по чл.4, ал.1, т.7 от КСО - когато е договор за прокура или договор за управление по ТЗ. Какъвто и да е видът на договора, осигуряването е  за всички осигурителни случаи върху доход, не по-малък от минималния осигурителен праг по икономически дейности и професии. Минималният осигурителен доход за прокуриста следва да бъде определен по основната икономическа дейност в първа квалификационна група професии „Ръководни служители”, съгласно Приложение № 1 към чл. 8, т. 1 на ЗБДОО за 2015 г.

Ако например ние сме Едноличен търговец, занимаващ се с предоставяне на счетоводни услуги, минималният осигурителен доход за длъжността „Прокурист” би бил 867 лева.

При договора за управление и контрол се плащат всички осигуровки, включително и пенсионните, независимо, че управителят (прокуристът) е пенсионер.

Важно е да се отбележи, че:

1. Договорът с прокурист е вид договор за управление и когато не е трудов е приравнен на трудов договор с разпоредбата на б. “з” на т. 26 от § 1 на Допълнителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Третирането на договорите за управление, и в частност на договорите за прокура, като трудови договори е само  за целите на данъчното облагане по реда на ЗДДФЛ. Във всяко друго отношение те продължават да се третират различно от трудовите договори сключени по Кодекса на труда. 

2. Осигуряването е за всички осигурителни случаи без да се приспадат нормативно признати разходи.

При  формирането на облагаемия доход и годишната данъчна основа вече се прилагат разпоредбите на чл. 24 и 25 ЗДДФЛ за доходи от трудови правоотношения (а не на чл. 29-30 ЗДДФЛ, приложими за лицата, упражняващи дейност по извънтрудови правоотношения - граждански договор).

3. Размерът на осигуряването е минималният осигурителен доход за съответната дейност, независимо от вида на договора.

4. При сключен договор за прокура прокуристът задължително се вписва в Търговския регистър. За разлика от него управлението на търговското дружество може да е поверено на довереник, който притежава нотариално заверено пълномощно да представлява управителя и дружеството пред трети лица, което може да не се вписва в Търговският регистър.

5. Прокуристът няма задължение за подаване на годишна данъчна декларация, ако няма други доходи от извънтрудови правоотношения.

6. Предпиятието-платец на възнаграждението на прокуриста не декларира изплатените му суми през данъчната година в Справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.

7. Разходите за осигуровки /и заплати/ на договора за управление и прокура се признават за разход на дружеството.

8. Трудовият и осигурителен стаж се отразяват в трудова книжка.


КСО

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:
т.1- работниците и служителите, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране, с изключение на лицата по чл. 4а, ал. 1.
...
т.7 - управителите и прокуристите на търговски дружества и на еднолични търговци и на техните клонове, членовете на съвети на директорите, на управителни и надзорни съвети и контрольорите на търговски дружества, синдиците и ликвидаторите, както и лицата, работещи по договори за управление на неперсонифицирани дружества и лицата, на които е възложено управлението и/или контролът на държавни и общински предприятия по глава девета от Търговския закон, техни поделения или на други юридически лица, създадени със закон;
#1 | 10.06.2015, 14:04
Публикации: 6403 / 1129
Благодарност за изчерпателната  и много полезна информация. :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група