Отписване на активите със стойност под прага на същественост заведени като ДМА

15.09.2015, 13:59 6969 0

15.09.2015, 13:59
Виолета Кръстанова
Управител Счетоводна компания "Дебал" ЕООД


За отписването на неправилно заведените като дълготрайни активи активи със стойност под прага на същественост са възможни няколко варианта:

1. В зависимост от възприетия в счетоводната политика подход за признаване на активите – ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН (по остатъчна стойност) или АЛТЕРНАТИВЕН (по предполагаема продажна цена) ДМА-тата под прага на същественост могат да се отпишат:

  • ако е препоръчителен – отписват се за сметка на неразпределената печалба,
  • ако е алтернативен – като разход през сметка 609-та и в годишната данъчна декларация се отразяват в увеличение на печалбата.

Трябва да се има предвид, че:
  • ако се отпишат за сметка на неразпределената печалба може да се стигне до третиране като скрито разпределение на печалбата;
  • ако се отпишат през сметка 609 ще се яви голяма разлика между счетоводна и данъчна печалба;

Горните операции се вземат при положение че има Решение на ръководството за отписване на ДМА под прага на същественост.

2. Могат да се „въведат в експлоатация” наличните от 01.01. на съответната година и да им се начисли амортизация, за да се намали балансовата им стойност в отчета за годината и в следващите години – тези операции се вземат при положение че има Решение на ръководството за въвеждане в експлоатация на посочените подробно активи . Счетоводната амортизация може да е по-висока от данъчната.

3. Да се направят сравнителни отчети за годините, в които е допусната грешката и нови декларации да се представят в НАП с искане за корекция на резултата. НАП прави проверка или ревизия и издава протокол за корекция на приетите отчети и декларации, който се осчетоводява.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група