ОТНОСНО: Изменения в данъчното обл. и соц. осиг. на ЗП от 01.01.2010 г.

29.11.2011, 11:16 6624 0

29.11.2011, 11:16
Публикации: 296 / 52
І. По отношение на регистрираните земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 год. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители
1. По какъв начин земеделските производители ще доказват приходите си през 2010 год., след като се въвежда плащането на данък общ доход и едновременно с това нямат регистрация по ЗДДС?
2. Необходимо ли е издаването на фактури за продадената продукция – за физически лица и еднолични търговци?
3. Ще имат ли необходимост от въвеждане на касов апарат или е достатъчно само завеждането на касова книга с приходни и разходни касови ордери за отчитане?
4. Включват ли се в Годишната данъчна декларация по ЗДДФЛ и облагат ли се с ДОД субсидиите по отделните мерки на Програмата за развитие на селските райони, получени през 2009 г. и ако отговорът е положителен – къде точно се записват в декларацията? Получените през 2010 г. субсидии по ПРСР ще се облагат ли с данък общ доход?
5. Дължи ли се авансов данък общ доход за продадената през първото тримесечие на 2010г. продукция и ако отговорът е положителен – как се изчислява,кои са необходимите документи за представяне в НАП и какъв е редът и сроковете за това?
6. Считат ли се дребните животни /пчелни семейства, калифорнийски червей, пуйки, щрауси, зайци, копринени буби, охлюви и др./ за дълготраен материален актив и амортизируеми активи ли са те?
  ІІ. По отношение на земеделски стопани, които не са регистрирарни по реда на Наредба №3 от 1999г., но са получили /ще получат субсидия по Наредба №5 от 27 февруари 2009г.за обработка на земята по Схемата за единно плащане на площ /СЕПП/ и по схемите за национални доплащания през 2009г. и /или 2010г.
Поставени въпроси:
1.   Декларира ли се произведената продукция за лично ползване от стопанството?
2.   Има ли нормативно признати разходи и в какъв размер са те?
3.   Получената субсидия за обработка на земята по Схемата за единно плащкане на площ декларира ли се в годишната данъчна декларация за 2010 г.?
ІІІ. Юридически лица /ООД, земеделски кооперации/
1.   Как се осчетоводяват получените субсидии по отделните мерки на Програмата за
 развитие на селските райони, тъй като се получават средства от ЕС и от държавния бюджет, т.нар.национални доплащания? Част от субсидиите са авансови плащания и при определени условия подлежат на възстановяване ведно със съответната лихва.
2.   Облагат ли се получените субсидии с данък, съгласно ЗКПО?
                 По отношение на социалното, здравното и допълнителното пенсионно осигуряване:
 Поставени въпроси:
     1. Кои осигурителни вноски могат да се заплащат до 31 март на следващата година и в какъв срок се подават декларации образец 1 и 6?
     2. Допустимо ли е, при сезонен характер, прекратяването на дейност на земеделски производител и дължат ли се за този период осигурителни вноски и какъв е редът за внасянето им?
    3. През периода на получаване на обезщетение за бременност и майчинство до навършване на две години на детето от регистриран и осигурен за всички социални рискове земеделски производител, може ли да упражнява земеделска дейнос?.
    4.Дължат ли се осигурителни вноски върху сумите от получени субсиди?
    5.При производство за лично ползване, дължат ли се осигурителни вноски и по какъв ред?




Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група