Заем от ФЛ към ООД

21.10.2015, 18:38 6922 5

21.10.2015, 18:38
Публикации: 2 / 0
Здравейте!

Съдружник съм (50/50) в ООД. Поради липсата на средства за закупуване на техника и инвентар от другия съдружник, лично съм инвестирал собствени средства, част от които са били дадени кеш, но има и такива, преведени по банков път към ООД-то с основание "договор за кредит".

Сключен договор няма, нито срок за връщане, нито лихва.

Каква е възможността за изискуемост на тези средства от другия съдружник или от дружеството?

Продажбата на дела в дружеството анулира ли задлъжнялостта му към мен?

Благодаря на всички за своевременните отговори!
#1 | 21.10.2015, 19:25
Публикации: 9339 / 1571
ие сте предоставили заем на фирмата /юридическо лице/, а не да съдружника си. Той лично не Ви дължи нищо. Няма "задлъжнялост" към Вас. Длъжна Ви е фирмата. Ако другият съдружник си продаде дяловете, фирмата продължава да Ви е длъжна, а бившият съдружник просто вече няма нищо общо с тази фирма.
Допуснали сте две грешки:
Първата и по-важната -  дали сте пари без да имате договор за заема. Предполагам вече осъзнавате до какво води този пропуск.
Втората грешка е предоставянето на заем към свързано лице /Вие и фирмата сте свързани лица/ в отклонение от пазарните условия /без лихва/. Този пропуск може да ви доведе единствено до проблеми с данъчните.
Ако сте в добри отношения с ортака - разберете се и оформете нещата писмено. С лихва и срок. Ако не се разбирате - приберете и съхранете всички документи /платежни, банкови извлечения, касови ордери и т.н./ които доказват паричните Ви вноски. И потърсете адвокат.
С друго не мога да помогна.
#2 | 21.10.2015, 20:30
Публикации: 2 / 0
Благодаря за бързия отговор!

Три доуточняващи въпроса:
1) задължително е, когато давам заем на свързано лице да има упомената лихва, така ли? щом това е проблем с данъчните, не може ли да направя договор със задна дата с пазарна лихва в него, или пък тези средства да се впишат като капиталови вноски и съответно делът ми да се увеличи?
2) мога ли да си получа парите по съдебен път само на основание платежните?
3) ако аз си продам дела, дори на съдружника ми, за сума, която включва инвестициите, задълженията на фирмата към мен остават, освен ако не се упомене в документа за продажбата, нали?
#3 | 22.10.2015, 07:59
Публикации: 6403 / 1130
1) може да сключите договор със задна дата за лихви, но не по-назад от началото на годината, защото лихвите се начисляват и намират отражение в баланса, ОПР, ГДД - с неизплатените се преобразува финансовия резултат....
2) какви доказателства са годни пред съда може да каже единствено адвокат
3) продажбата на дял е отделна сделка, различна от предоставянето на заем и, ако няма уговорено прихващане, двете сделки са сами по себе си.
#4 | 22.10.2015, 08:42
Публикации: 93 / 2
А не може ли да се оформи "заема" като допълнителна парична вноска по чл. 134 от ТЗ? Погледнете този материал:
http://www.trudipravo.bg/component/content/article?id=671
#5 | 22.10.2015, 10:51
Публикации: 93 / 20
* За допълнителна парична вноска по чл. 134 ТЗ се иска Решение на общо събрание на съдружниците от преди предоставяне на парите. Трябват подписите на Вас и Вашия съдружник.
* Ако решите да оформите предоставените от Вас средства като паричен заем, се сключва договор между Вас (като физическо лице) и дружеството (чрез управителя), на което предполагам сте и управител със самостоятелни права (ако и двамата съдружници сте управители - в ЕТР: поотделно/заедно и поотделно).
В този случай можете да сключите договор за заем със самия себе си със стара дата.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група