Бюджетна комисия не прие НАП да може да привиква данъкоплатците на разпити

05.11.2015, 23:28 3004 0
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

05.11.2015, 23:28
Публикации: 495 / 176
Администратор на сайта
Бюджетната комисия към парламента отхвърли предложението за допълнение в ДОПК, според което НАП да може да привиква данъкоплатците на разпити. В законопроекта се предвиждаше органът по приходите да може да изисква пояснения на място от лицата, чрез призовки по реда на Административнопроцесуал ния кодекс. Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики и от трите големи работодателски организации, и от счетоводителите.
снимка БГНЕС

Експертите предупредиха, че това правомощие може да прерасне в данъчен произвол. Според тях съществуващото в момента задължение за предоставяне на писмени обяснения е работеща процедура и няма нужда данъчните да получават допълнителни правомощия за провеждане на разпити. След дебатите на заседанието, депутатите от бюджетна комисията почти единодушно отхвърлиха този текст от законопроекта.

От законопроекта отпадна и предложението за солидарна отговорност за упълномощени лица, осъществявали дейност по управление на дружества, които са натрупали данъчни задължения. Мотивите бяха, че в законодателството липсва определение за дейност по управление, и така на практика се отваря много широко поле за тълкуване и възможност за прехвърляне на отговорност върху упълномощени лица, които биха могли за бъдат счетоводители и редови служители на фирми.

Предвижда се солидарна отговорност да се търси от член на орган на управление, управител, прокурист, търговски представител или търговски пълномощник, който:
  • укрие факти и обстоятелства, които по закон е бил длъжен да обяви пред органа по приходите или публичния изпълнител и вследствие от това не могат да бъдат събрани задължения за данъци или задължителни осигурителни вноски
  • недобросъвестно извърши плащания в натура или в пари от имуществото на задълженото лице, представляващи скрито разпределение на печалбата или дивидент, или отчужди имущество на задълженото лице безвъзмездно или по цени, значително по-ниски от пазарните, вследствие на което имуществото на задълженото лице е намаляло и по тази причина не са изплатени данъци или задължителни осигурителни вноски

Депутатите приеха да отпадне изпращането на покани за доброволно изпълнение на публично задължение от страна на НАП, като данъчните направо ще могат да предприемат действия за принудителното събиране чрез публичен изпълнител. Ако задължението не бъде изпълнено в законоустановения срок, преди да бъдат предприети действия за принудителното му събиране, органът, установил вземането, съответно орган на Националната агенция за приходите, може:
  • да уведоми длъжника по телефона, с посещение на място, с електронно съобщение на посочен от него електронен адрес и/или по друг подходящ начин за последиците и възможните действия по събирането на вземането, в случай че не изпълни доброволно определените задължения;
  • ако задължението е по-голямо от 5000 лв. и не е представено обезпечение в размер на главницата и лихвите, да уведоми всички органи, които по силата на нормативни актове издават лицензии или разрешения за извършване на определени дейности, за които се изисква удостоверяване на публичните задължения.

По предложение на Менда Стоянова се прие да има краен срок за извършване на дадена данъчна проверка, който ще бъде не по-дълъг от шест месеца. Ако шестмесечният  срок се окаже недостатъчен, той може да бъде продължен с още 6 месеца. За резултатите от проверката ще се съставя протокол, който се предоставя на лицето в 7-дневен срок от извършването й.

Относно разноските по съдебно обжалване на ревизионни актове, депутатите от комисията гласуваха предложението за всяка съдебна инстанция да се присъжда юрисконсултско възнаграждение на администрацията, което ще е в размер на минималното възнаграждение за един адвокат.

Предстои второ четене на законопроекта в Народното събрание.
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
За 7,99 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
група с над 25 000 членове