Договор за счетоводно обслужване

19.12.2015, 19:55 22395 29

#20 | 19.12.2015, 19:55
Публикации: 723 / 96
Защо документ да трябва да определи предмета на счетоводните услуги - същият ефект има и свободното устно договаряне, което става ясно, че е допустимо и законосъобразно.
#21 | 19.12.2015, 20:12
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Защото детайлите са важни, а думите отлитат. Особено, ако имаш много клиенти, всеки иска различно, и в някакъв момент интересите му се променят.
Споделям само мнение и над 30 годишен опит - счетоводство по спомени не се прави.   :smile1:
#22 | 19.12.2015, 20:16
Публикации: 723 / 96
Питането е "може ли договорът да е устен ".И отговорът е - може. Другото е друга тема. :smile1:
#23 | 19.12.2015, 20:26
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Питането е "може ли договорът да е устен ".И отговорът е - може. Другото е друга тема. :smile1:
Искам да беше друга тема, но питането е:
Може ли договорът за счетоводно обслужване да бъде в устна форма?
Това е специфичен договор, за който, според мен, е поне неразумно директно да се пренасят други трактовки. Не знам да има законова дефиниция на „счетоводни услуги".  :smile1:
#24 | 22.12.2015, 13:20
Публикации: 93 / 20
Темата е изключително интересна и бих искала да се включа най-напред с цитат от закона и по-конкретно чл. 293, ал. 1 ТЗ, според която норма: „За действителността на търговската сделка е необходима писмена или друга форма само в случаите, предвидени в закон.“

И тъй като работя в адвокатска кантора, занимаваща се основно с търговски дела, мога да потвърдя, че в практиката се среща изключително често сключването на договори в устна форма. А колкото до съдебната практика в това отношение - тя е недвусмислена. Съдилищата приемат съществуването на договорни отношения на базата на много други доказателства. Не е необходима бланка с наименование ДОГОВОР.
Оттам нататък, всеки си преценява иска ли отношенията му с контрагентите да са облечени в писмена форма или не.
#25 | 22.12.2015, 14:12
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
... А колкото до съдебната практика в това отношение - тя е недвусмислена. Съдилищата приемат съществуването на договорни отношения на базата на много други доказателства. Не е необходима бланка с наименование ДОГОВОР.
Абсолютно съм съгласен и вече имах възможността да го напиша. Проблемът при така нареченият „договор за счетоводни услуги“, и възможността за липсата на писмена форма, е в определянето на престацията - какво двете страни разбират под „счетоводни услуги“. Допълнителна аргументация в тази посока е наличието на логическа връзка между разпоредбите на чл. 14 и чл. 17 от ЗСч. След като в чл. 17 изисква междинните, годишните и консолидираните отчети на предприятията се съставят от „физически лица, които са в трудово, служебно" правоотношение (напълно формализирано в писмен вид), не би следвало облигационното правоотношение да бъде в по-облегчена форма. В тази насока може да се разглежда и изискването на чл. 14 за приемане и предаване на счетоводната документация при прекратяване на облигационното правоотношение. При всички случаи, ал. 2 изисква наличието на комисия, както и ред и начин, определи от ръководителя. Наличието на комисия се обезсмисля, ако това приемане и предаване не завърши с писмен документ. В тази връзка няма много логика за последващи договора дейности и действия законът изрично да изисква писмена форма, както и да са предвидени административно-наказателни разпоредби, а да се допуска наличие на устна договорка по отношение на ангажимента. Но това е един от недъзите, на този закон.
 
Аз също съм запознат със съдебната практика, както и с разпоредбите на ТЗ и ЗЗД, но в случая не мисля, че става дума за общи договорености, а за договорености, които ние в практиката наричаме „счетоводно обслужване“, но които на практика обхващат редица дейности, регламентирани от специален закон - този за счетоводството.
 
Отново да кажа - не натрапвам мнение.
#26 | 22.12.2015, 15:19
Публикации: 93 / 20
Не желая да изразвам мнение по отношение на въпроса дали в закона има логика или не.
Въпросът в дискусията, доколкото разбирам, е дали договорът за счетоводно обслужване може да бъде в устна форма.
И след като няма посочено изрично изискване за писмена форма, нотариална заверка или други подобни атрибути, значи може. Без значение кой какво престира.
В подкрепа на твърденията, си прилагам линк към едно Решение на НРС в същият смисъл. Решението е потвърдено от по-горната инстанция и влязло в законна сила.

http://www.rs-nesebar.org/CMS_ADM/images_content/svardel2011/963a1111.htm
#27 | 22.12.2015, 16:53
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Въпросът в дискусията, доколкото разбирам, е дали договорът за счетоводно обслужване може да бъде в устна форма.
Изчетох внимателно решението. Не искам да го коментирам, а само да вмъкна, че това, че е потвърдено на по-горна инстанция нищо не означава. За тази цел е институтът на тълкувателните решения.
Не искам да изглежда, че водя безсмислен спор - разсъждавам по същината на въпроса. От началото на дискусията всички се фокусират върху правната възможност за устна форма на договор за "счетоводно обслужване". Това не е същината на въпроса. Същината на въпроса е:
Възможно ли е да има договор, в който всички задължения на „лице, което извършва текущо счетоводно отчитане и съставя финансови отчети" по ЗСч. да бъдат договорени в устна форма?

Понятието „счетоводно обслужване“ е добило гражданственост понятие, което всеки може да си тълкува както реши. В тази насока отново ще попитам: Какъв е преметът на устен договор за „счетоводни услуги“? (Тъй като в началото на дискусията съм посочил множество различни вариации, считам че недокументиран отговор на този въпрос, а оттам и на договор за „счетоводно обслужване“, не може да съществува. :smile1:
#28 | 22.12.2015, 17:25
Публикации: 825 / 178
Петров, ай стига де - писна на всички с тоя писмен договор. Имай мярка!
#29 | 22.12.2015, 17:32
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Петров, ай стига де - писна на всички с тоя писмен договор. Имай мярка!
СПИРАМ! Щом на всички ви е писнало! :wink1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група