Отпуски на държавните служители

10.02.2016, 15:27 5893 0

10.02.2016, 15:27
Отговаря Гошо Мушкаров - д-р по икономика

Държавен служител ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години. Има ли право да прекъсне този отпуск и от същата дата да ползва натрупалия се платен годишен отпуск? Може ли след това да ползва неплатен отпуск за детето, или губи право на него?

Държавните служители ползват платени и неплатени отпуски за бременност, раждане и отглеждане на дете по общите правила на Кодекса на труда (виж чл. 34, ал. 2 от Закона за държавния служител).

В съответствие с чл. 167а от КТ всеки от двамата родители има право да ползва по 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Със съгласието на единия родител другият може да ползва освен своите 6 месеца и 5 месеца от неговия неплатен отпуск за същото дете. Правото на отпуск на това основание се прекратява с навършване на 8-годишна възраст от детето, дори ако до тази дата полагащият се неплатен отпуск не е бил използван напълно.

От същите права се ползват и държавните служители осиновители.

Ползването на отпуск за отглеждане на дете по чл. 167а от КТ се прекъсва по искане на майката или бащата - с писмено заявление до работодателя. Остатъкът се ползва с ново заявление, докато детето навърши 8 години.

В конкретния случай няма пречка ползването на неплатения отпуск за отглеждане на малко дете до 8-годишна възраст да бъде прекъснато. Но следва да се отбележи, че платеният годишен отпуск трябва да се ползва по реда, предвиден в Закона за държавния служител, тоест по искане на служителя и със съгласието на органа по назначаването или на определения от него ръководител. В такива случаи органът по назначаването няма законово определено задължение непременно да разреши на служителя да ползва платен годишен отпуск или част от него.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група