Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира данък "уикенд" (ВИДЕО)

12.02.2016, 17:29 13730 11

12.02.2016, 17:29
Публикации: 535 / 205
Администратор на сайта
Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира данък "уикенд" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. От думите му стана ясно, че на вчерашната среща в Министерство на финансите е взето решение да се предприемат две съществени мерки:
1) Още в близките седмици или месеци да се приеме законодателство, с което да се урегулира по един по-прост нормативен начин облагането на непаричния доход на физическите лица;
2)  Да се поиска дерогация от Европейската комисия, така че по отношение на превозните средства да бъде законово фиксиран по-малък размер на данъчния кредит.

Прилагането на данък "уикенд" няма да бъде отложено с една година. „Ние продължаваме да очакваме в справките си декларации компаниите да разпределят съотношението лично и служебно ползване по отношение на тези активи и съответно да начислят и внесат данък за лично ползване“, заяви Бъчваров. Целта на НАП е да насърчи бизнеса да изпълнява законовите изисквания сам.

По отношение на очакванията от Брюксел Бъчваров посочи, че оптимистичният вариант е до края на тази година да има уредба, която казва, че когато си купувате автомобил като юридическо лице, ще може да ползвате под формата на данъчен кредит 50% от ДДС. 

Според консервативните прогнози на НАП очакваните приходи от данък "уикенд" за хазната ще възлязат на минимум 100 млн. лева.

Вижте целия разговор:
#1 | 12.02.2016, 20:44
Публикации: 814 / 168
Роска, дано не си забравил какво работеше в началото в НАП..
После, покрай касовите апарати се "издигна" в говорител, а сега чак акъл даваш по законите.
Боже, боже..
#2 | 12.02.2016, 22:47
Публикации: 1933 / 1573
Администратор на сайта
Колега, ще кажете ли нещо по същество или ще си хейтите анонимно? Нали знаете, че маргиналният форум за хейтене е другаде, щом като изпитвате такава потребност...

И какво значение има какво е работил човекът в началото в НАП? Всеки е започнал от някъде. Да не би "пасат" да се родил научен?

Това е последният път, в който търпя подобни Ваши неадекватни включвания.
Има нещо, което не мога да разбера: Защо по силата на ЗДДС имам по-голямото право до 12 месеца да ползвам ДДС за всяка една от покупките на предприятието, а да нямам по-малкото право да начислявам ДДС за активите, който частично се ползват за лични нужди в рамките на този (12 месечен) период? Продължавам да очаквам отговор на този въпрос, както и на въпроса за писмата, информациите и становищата на НАП, които имат много съмнителна юридическа стойност. В същото студио поставих и двата въпроса (макар и не точно така формулирани):  http://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2016-02-12/petrov-danak-uikend-mozhe-da-se-administrira-na-po-dalag-period
#4 | 13.02.2016, 23:52
Публикации: 8619 / 1400
Аз пък съм възмутена от изявлението: "Да, трябва да се промени редът за отчитане на въпросния данък, като се променят и други данъчни закони, но данъчните закони се променят в края на годината" /цитат според смисъла/.
Добре де, Те казват, че не всичко е ясно, ама няма да го променят сега, а някой друг път. До тогава..."Забелязва се увеличение на продажбите на фирмени автомобили и имоти"
И "Сега ЩЕ поискаме разрешение и съвет от ЕС...". Защо не го поискахТЕ преди да гласувате примените? Или решихте да гласувате, за да влезе в сила от 01.01., пък после ще му мислиТЕ и ще указваТЕ какво точно сте приели...
С едно съм съгласна: "В много  от
#5 | 14.02.2016, 00:11
Публикации: 8619 / 1400
С едно съм съгласна: "В много  от случаите администрирането /и проверката/ е многократно по-скъпо от размера на внесения данък".
Че администрацията сега е объркана е безспорно. Дори и тълкуването на причините за прехвърлянето автомобилите не е съвсем точно. Но това са дреболии, на фона на глобалното признание, че от 20 година насам няма порядък в методологическите изисквания за отчитане на разходите, свързани с лично потребление. Меко казано това е признание, което (според мен) звучи така „НАП и МФ 20 години мижаха, че дори и по-лошо...“
С едно съм съгласна: "В много  от случаите администрирането /и проверката/ е многократно по-скъпо от размера на внесения данък".
Не е в много, а в повечето на брой случаи...  :wink1: Въпросът ми от първият ми пост остава:
Защо по силата на ЗДДС имам по-голямото право до 12 месеца да ползвам ДДС за всяка една от покупките на предприятието, а да нямам по-малкото право да начислявам ДДС за активите, който частично се ползват за лични нужди в рамките на този (12 месечен) период?
#8 | 14.02.2016, 22:08
Публикации: 1933 / 1573
Администратор на сайта
А примера в началото с тоалетната хартия, която била отчитана, а не трябвало, чухте ли го?  :blink:

Освен това се оказа, че счетоводителите са виновни, че този данък не е бил събиран от НАП до сега. И снизходително прибави, нещо от сорта, че няма да се връщаме назад.

100 млн. лева по консервативни оценки за данък "уикенд"... Интересно е видеото. Редно беше да излязат с интервю по-рано, друго е да ги чуем от първо лице.
#9 | 15.02.2016, 10:12
Публикации: 1630 / 186
Любопитно ми е каква е европейската практика за данък "уикенд" за държавните служители.Някак оставам с впечатление, че нещо се пропуска умишлено.
Планират промени в данък „уикенд” за служебните автомобили, но в края на годината
Скрит текст :

Първи депутати тръгнаха на работа с метро
#10 | 15.02.2016, 11:04
Публикации: 39 / 3
На мен също много ми е интересен въпроса с ползването на служ. автомоиби от депутатите за лични нужди. И колко пари ще бъдат спестени на данъкоплатеца от ограничаването на това да ходят на работа със автомобили които ние сме купили и на които ние плащаме горива и други разходи.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 11.89 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група