Ами... при положение, че съществува основен трудов договор, и аз се присъединявам, че ако желаете да сте съвсем коректни, екзактни и изкусурили нещата нормативно, е удачно да присъства и чл. 111 от КТ(както твърди една приятелка, от повече членове глава не боли, въпреки че аз съм резервиран по въпроса за прекомерната обоснованост на всяка цена, преминаваща в схоластика и замъгляващи основната идея). Въпреки, че според мен не би било фатално, ако основанието е само 114, което в случая е водещото. Това го казвам в случай, че искате да надделеете над колежките, и им покажете кой командва във вашето офисно царство.
Относно клаузата за срок на изпитване, съществуват становища, че няма проблем в трудов договор да бъде уговорена такава, въпреки че МТСП преди години се беше произнесло категорично в нарочен папирус, че "Не е оправдано сключването на трудов договор по реда на чл. 114 от КТ да бъде във връзка с чл.70 от КТ,". Проф. Мръчков обаче, когото изключително уважавам, в един свой коментар относно този член бе написал следното: "Договорът за изпитване може да предшествува сключването на окончателен договор за неопределено време и на срочен трудов договор.Ограничения в това отношение не са установени в закона.".
А що се отнася до чл. 334, въпроса най-вероятно произтича от това, че се прави връзка с отправеното предизвестие от работодател за прекратяване на трудов договор в случаите, визирани в чл. 328 КТ. Иначе посоченото основание представлява просто една нормативно предвидена възможност страните да се разделят без излишни формалности и усложнения, казано простичко.