Тристранна сделка с получена стока от четвърта страна на ЕС

13.09.2016, 10:39 2105 0

13.09.2016, 10:39
Публикации: 1 / 0
Здравейте!

Прочетох доста материали, но искам да разбера и вашето мнение. Казусът ми е следния:

Българска фирма с валиден български номер по ЗДДС купува стоки от румънска фирма, регистрирана по ДДС в Румъния и ги продава на регистрирана по ДДС фирма в Латвия. Българската фирма не е регистрирана по ДДС в Румъния и Латвия. Стоката обаче е доставена от четвърта страна Португалия директно до склада на придобиващия в Латвия и фирмата разполага с транспортни документи. Румънската фирма твърди, че разполагат със склад в Португалия, но прехвърлят стоката под румънския си ДДС номер. Разполагаме със всички документи по чл.9, ал.2 от ППЗДДС.
Имам следните въпроси:
1.   Това не отговаря на изискването на чл.15, т.2, т.е. стоките на се транспортирани от Румъния до Латвия. Тази сделка може ли да се счита за тристранна операция?
2.   Може ли да приложим чл.62, ал.5 и да отразим сделката като тристранна в нашите дневници по ЗЗДС, въпреки липсата на директен транспорт от Румъния до Латвия?
3.   Ако сделката не е тристранна операция, то българската фирма отговаря на изискванията за чл.62, ал.2  и трябва да отчете сделката като ВОП. Имаме ли право на данъчен кредит за протокола по чл.117, ал.2? През 2016 година фирмата има една сделка на стойност под 10 хил.Евро. Трябва ли фирмата ни да се регистрира по ЗДДС в Португалия при достигане на прага за ВОП в Португалия? Какви ще са последствията за нас, ако не се регистрираме по ДДС в Португалия?
4.   Ако тази сделка е ВОП, но не е приложим чл.62, ал.2 от ЗДДС, приложим ли е чл.62, ал.3 от ЗДДС, като не отразяваме при нас сделката като ВОП? Какви са доказателства, че вътреобщностното придобиване на стоките е обложено в държавата членка, където стоките са пристигнали или е завършил превозът им? Как трябва да отразим тази сделка в нашите дневници по ЗДДС?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група