Лобисткият проект на Закона за адвокатурата отново на дневен ред в парламента

27.09.2016, 13:41 12650 13

27.09.2016, 13:41
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Утре парламентарната Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще гледа Закона за адвокатурата, който е един от най-скандалните и лобистки законопроекти на 43-тото Народно събрание. По-този повод препечатваме една статия на Катя Крънчева за в. Сега







Проектът, който предвижда адвокати да ни представляват пред НАП, НОИ и куп други институции, не може да бъде прецизиран. Той трябва да бъде отхвърлен.
През изминалите седмици чухме редица внушения от авторите и защитниците на законопроекта за изменения в Закона за адвокатурата как предложените от тях промени са в интерес на гражданите и бизнеса. Фактите обаче са коренно различни - законопроектът е откровено лобистки и вреден. Той съдържа сериозни недостатъци, посочени в над 30 отрицателни становища на всички работодателски организации, синдикати и десетки браншови съсловия.

Реално се оказа, че само авторите виждат в своя законопроект някаква полезност

Очевидно бизнесът и клиентите, тоест "защитаваните", са изключително недоволни от предложението да ги "защитават" по този начин. БСК определи проекта като абсурден и лобистки, АИКБ обясни, че адвокатите правят опит да се ситуират като задължително, ненужно и паразитно звено между фирмите и държавната администрация, КРИБ и БТПП също изразиха остро несъгласие с предложените текстове. Скочиха и синдикатите, чуха се критики и от граждани. Като цяло обществото, с изключение на част от адвокатското съсловие, е много негативно настроено.

Адвокатурата сякаш не чу, не разбра и тръгна на поход срещу всички, отричайки очевидното

В началото първосигнално и арогантно от гилдията започнаха да внушават, че не сме разбрали и не тълкуваме правилно текстовете, с които на неадвокати се забранява да извършват редица дейности по възлагане от клиент - като консултиране и представителство пред институции и трети лица, получаване на справки и документи от административни органи и служби, вписване в регистри, изготвяне на определени документи, управление на имущество и редица услуги, които са присъщи и за други браншове и професии. Изглежда и Върховната касационна прокуратура (ВКП) не е разбрала авторите на законопроекта, когато им написа, че на практика се създава монополно право за адвокатурата, което пряко противоречи на конституцията. Ще се окаже, че и Министерството на финансите (МФ) не ги е разбрало, когато е посочило в становището си, че подобно законодателно решение най-малкото показва недостатъчно разбиране за необходимостта от мултидисциплинарен подход при прилагането на част от законодателството, при изготвянето на договори с предмет, налагащ участие на експерти от различни професионални области и пр. Комисията за защита за конкуренцията (КЗК) пък направо определи законопроекта като вреден за бизнеса, потребителите и свободната конкуренция и предупреди, че с него на практика се забранява на лицата, които разполагат с необходимите знания и компетентност, да предоставят изброените от адвокатите услуги, които попадат в сферата и на други професии. Не е сериозно да се твърди, че всички не са разбрали адвокатурата.

Накрая от адвокатската гилдия обърнаха поглед към Закона за счетоводството, търсейки опорни точки, за да оправдаят възмущението и гнева, които предизвикаха с настояването си депутатите от правната комисия в парламента, които при гласуването до един се оказаха и адвокати, да дадат ход на законопроекта. Паралелът между предложените текстове в Закона за адвокатурата и Закона за счетоводството обаче не е в тяхна полза - за разлика от предложението на адвокатите в счетоводния закон никъде не се забранява на несчетоводители да изготвят данъчни и осигурителни декларации, ДДС дневници, ведомости за заплати, заявления за различни регистрации, отговори, молби и др. Законът за счетоводството не забранява на несчетоводители да представляват клиенти пред институции и трети лица, нито да консултират по счетоводни, данъчни, осигурителни, финансово-правни или трудово-правни въпроси, да получават справки от институции, да вписват в различни регистри и др. Законът дори не засяга гореизброените дейности, като посочва една-единствена дейност, която чрез чл. 71 е запазена за извършване само от счетоводители или счетоводни предприятия и това е изготвянето на финансовия отчет. Това е изключително малка част от цялостната счетоводна услуга, предоставяна от счетоводните фирми, в полза на бизнеса. Тоест ако направим паралел с адвокатите - логично е така, както процесуалното представителство по възлагане от клиент пред съда може да е изключително адвокатска работа, така например изготвянето на годишния финансов отчет да е изключително счетоводна дейност, но нищо повече.

Невярно е внушението, че законопроектът като цяло е добър и проблем са само два или три параграфа, които ще бъдат редактирани между първо и второ четене. Сериозни проблеми биха възникнали и от други текстове - като например осигуряването на достъп на всички български и европейски адвокати до Националната база данни "Население" и Националния регистър на българските документи за самоличност, а също и правото на адвокати да удостоверяват подписи върху документи като действащите нотариуси. От АИКБ изчисляват, че по този начин кражбите на фирми и недвижимо имущество биха се увеличили над 20 пъти.

Остава впечатлението, че законопроектът е писан от хора, които наистина не разбират от ежедневния стопански живот и нуждите на бизнеса, особено на малкия и средния бизнес в България. Те не разбират, че малките фирми нямат възможност да плащат на адвокат по минималните им тарифи за изготвянето на всеки трудов договор за назначаване на служител, както и за документите по прекратяване на договора, каквото определено искат да наложат, видно от интервюто на един от авторите и радетелите на законопроекта.

Проектозаконът е толкова абсурден, че ако бъде приет, ще се окаже, че няма да има толкова много на брой подготвени адвокати по тези дейности. Ще сме свидетелите на парадокси от типа - бракоразводен адвокат да има право да консултира по Закона за ДДС, а счетоводител - не. Ще има и редица други абсурди, свързани с професии като архитекти, инженери и други специалисти.

В последните дни се говори за различни начини на "прецизиране" на текстовете, защото на всички стана ясно, че това, което се предлага, е неадекватно за стопанския и обществен живот.

Не може да има прецизиране на нещо, което изначално е сбъркано

В медиите вече излязоха две-три предложения за излизане от положението, които обаче са още по-нелепи. Едното е да се изключат само някои институции от забранителния списък за представителство от неадвокати. Това няма да работи - едва ли ще може да се обхванат всички необходими институции, лица, банки, магазини и т.н., а и подходът трябва да е точно обратен - да са изброени органите, за които се отнася забраната, а не изключенията. Изключителната адвокатска дейност може да е само процесуалното представителство пред съда или защита на клиента, когато е обвинен или задържан, така както повелява чл. 30, ал. 4 на конституцията.

Лансира се и друга нова идея - ако в друг устройствен закон е регламентирано извършването на тези дейности от неадвокати, то извършващите ги лица от тези професии няма да бъдат глобявани. Предложението е, така да се каже, за "измиване ръце". То показва, че авторите явно не познават устройствените закони на другите професии. Защото например в Закона за счетоводството и в Закона за независимия финансов одит не са изброени тези общи административни и консултантски дейности. Нито пък някой си е позволил да пожелае да са запазени само за едно съсловие.

Третата вече много нагла идея е чрез Закона за адвокатурата изрично да се упоменат какви дейности и в какви случаи имат право да извършват други професии - счетоводители, нотариуси, частни съдебни изпълнители и юрисконсулти и др. Категорично не сме съгласни устройствен закон на една професия да определя какво могат да правят или не други професии.

Поради всички тези причини съм скептична какво могат да предложат авторите за излизане от ситуацията. Очаквам след евентуално прецизиране да се предизвика още по-голямо възмущение сред бизнеса и другите засегнати професии. Предвид концептуалните проблеми и многото неприемливи части от законопроекта единственото правилно действие е той да бъде отхвърлен на първо четене и чак след неговото внимателно обсъждане и преработване в интерес на цялото общество да бъде отново предложен на Народното събрание.
#1 | 28.09.2016, 10:22
Публикации: 1187 / 228
Когато една работа изначално е тръгнала накриво, последващото й "кърпене" я опорочава още повече...
#2 | 28.09.2016, 17:22
Публикации: 25 / 16
Този закон е лобистки, защото една гилдия иска да наложи финансовите си интереси.
Но за сметка на други гилдии.Нагло и възмутително.Никой не мисли за бизнеса, да не се заблуждаваме.Този закон е доказателство за не до там грамотността на вносителите
му.Как така в закона за адвокатурата ще се определя какво може да прави един счетоводител?Смях в залата.Просто ще натресат на бизнеса задължително да има договор с адвокат.А къкъв хаос ще се предизвика по институциите,просто не ми се мисли.Тези услуги, които счетоводителите извършват в рамките на абонамента,просто
ще се заплащат допълнително.В тази държава думата свободна конкуренция е просто фраза без съдържание.
#3 | 05.10.2016, 16:03
Публикации: 5497 / 371
#4 | 06.10.2016, 09:59
Публикации: 1187 / 228
Е, чак да са го приели... притикали са нещо в комисията...
#5 | 06.10.2016, 13:55
Публикации: 39 / 3
 Това е поредния абсурд в тая държава.  За съжаление счетоводно съсловие не толкова силно и обединено както адвокатското. Казвайте какво можем да направим защото това направо е непоносимо иначе и аз започвам да се замислям за емиграция нищо че съм на 40 +.
 
#6 | 07.10.2016, 12:53
Публикации: 147 / 41
Здравейте,

На практика от 2017 година се очаква всичките декларации на физическите лица и фирмите да се подават изцяло по електронен път. НАП ще премине повече към ревизионни функции - с други думи само ще проверяват подаденото.

Как ще се оправят всички - трудно, а как ще се оправят адвокатите със всички декларации - невъзможно.

Трябва или електронни подписи за всяка фирма и ПИК за всяко лице или представителство. И двете ще оскъпят допълнително услугата без това да я подобри. Предполагам никой не вярва, че адвокат може да въведе (не говоря да изготви) по-добре декларация от счетоводител. Това води до симбиоза: по-силните счетоводни къщи ще си наемат адвокат (по възможност без голяма практика за да е по-евтина услугата) и обратното - много адвокатски кантори ще наемат счетоводители и ще започнат да функционират като счетоводни къщи (ще предлагат и тази услуга).

Разбира се има и трети вариант - изкарваме по едно право някъде и правим договори 4-часа счетоводител / 4 часа юрист.

Аз си мисля, че или не успяваме да обясним достатъчно ясно проблема на народните представители или сред народните представители има прекалено много юристи, които смятат, че тяхната професия е най-важната на света.

В крайна сметка ефекта от този закон ще е един - българският съд ще започне да се задъхва от дела между НАП и задължените лица, които се представляват от адвокат. Не говоря дори и за некомпетентност, а за съвсем осезаема финансова обвързаност от резултата. Аз имам необходимост ревизията да свърши без проблеми, а адвокатът има желание да води безкрайни дела. С това разбира се ще падне и събираемостта на НАП и разходите по тази събираемост.

Разбирам, че има прекалено много юристи в България. Разбирам, че нямат работа и искат да ги направят много скъпи "деловодители". Но това ще ощети крайните потребители на тези услуги.

Приятна работа или почивка ...
#7 | 07.10.2016, 14:17
Публикации: 4365 / 719
Май не ставаше с "юрист", трябва "адвокат".

А ако всички счетоводители откажат да вършат нещата, които (евентуално ще) трябва да вършат адвокатите и за всяко нещо бецаален адвокатска такса работодателите ще ги плисне студената вода и ще се събудят, телевизиите също ще се разбучат, депутатите може би и те ще запопулистват и може би тази промяна ще е еднодневка с нова промяна-отмяна. Иска ми се де...
#8 | 07.10.2016, 14:21
Публикации: 11932 / 2174
Май не ставаше с "юрист", трябва "адвокат".

А ако всички счетоводители откажат да вършат нещата, които (евентуално ще) трябва да вършат адвокатите и за всяко нещо бецаален адвокатска такса ...

Точно това ще стане всъщност, защото приеме ли се - забрави да вършиш нещо, което е от компетенцията на друг.
#9 | 07.10.2016, 17:32
Публикации: 1187 / 228
Така е, но подобна реципрочност в пълна сила важи и за адвокатите, защото повечето от претенциите им дори при най-добронамерено или йезуитско(зависи от коя страна гледаме) тълкуване се разминават диаметрално с естеството на професионалната им компетентност. Действително някои аспекти на процесуалното представителство надхвърлят принципно професионалната компетентност на счетоводителите. Но пък трябва да се каже, че те и нямат подобни многопластови и прекомерни амбиции.
Ако(не дай Боже, а и не вярвам) този закон бъде приет в настоящия му вид, мисля, че ще настъпи едно много бързо отрезвяване във всички икономически субекти и тогава реално накърнения интерес(защото българина разбора нещата най-добре, когато му бръкнат в джоба) ще свърши това, което е нужно...

п.с. Сега трябва да изтъкнем, за да сме обективни и не поставяме всички под общ знаменател, че това не са щения на цялото адвокатско съсловие, а на част от него. Х
#10 | 12.10.2016, 09:34
Публикации: 1703 / 207
Адвокатите пак си вдигат минималните хонорари
На 13 октомври Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще разгледа на извънредно заседание промените в Наредба №1 за минималните размери на възнагражденията.
Промените са предложени от работна група и от председателя на ВАдС Ралица Негенцова. В мотивите им пише, че промените се налагали заради инфлацията, адекватното заплащане, достойнството на професията, предвидимостта на пазара на услуги, избягване на вредни практики в различните съдилища при определяне на адвокатски възнаграждения, настъпили изменения в националното и общностното законодателство.
С измененията за първи път се въвежда и възможността за слизане под минималните хонорари, когато става дума за клиенти като болници, социални домове за деца, хора с увреждания или възрастни хора. В тези случаи може да се договарят възнаграждения под минимума, заложен в наредбата.
#11 | 08.11.2016, 16:39
Публикации: 364 / 7
Какво стана с този закон? Приет ли е??
#12 | 10.11.2016, 13:27
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Законът е на трупчета в парламента и не гласуван в зала, а само в на първо четене в ресорните комисиите. Бавят го за след изборите, защото всички знаят за какъв нагъл лобизъм става на въпрос, неумело маскиран под "реформи".
#13 | 10.11.2016, 15:03
Публикации: 144 / 13
Да се надяваме, че ще има разумно гласуване, че ще бъдат пометени или ще ги хване страх. Аз за всеки случай взимам уроци по тарамбука да думкам пред парламента в деня на евентуално такова гласуване. 
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група