Особености при отчитане на нощния труд

17.11.2016, 14:30 13326 4

17.11.2016, 14:30
Отговаря Андрей Александров - доктор по трудово и осигурително право

Какви са особеностите при отчитането на нощния труд?

Съгласно чл. 140 КТ нощен е трудът, полаган от пълнолетни работници и служители, в интервала между 22.00 ч. и 06.00 ч. Нормалната продължителност на работното време през нощта при 5-дневна работна седмица е до 7 часа. Положеният нощен труд се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от размерите, определени от Министерския съвет (чл. 261 КТ). Министерският съвет е упражнил делегираното му правомощие да определи тези размери в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ). Съгласно чл. 8 НСОРЗ за всеки отработен нощен час или за част от него между 22.00 и 6.00 ч. на работниците и служителите се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер, не по-малък от 0,25 лв. По пътя на индивидуалното или колективното трудово преговаряне страните могат да договорят и по-висок размер на това възнаграждение.

Задължителните елементи от съдържанието на трудовия договор са предвидени в чл. 66, ал. 1 КТ, като сред тях попадат допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер и продължителността на работния ден или седмица. Следователно още при сключването на трудовия договор в него следва да се предвиди, че трудът ще се полага през нощта, поради което нормалната продължителност на работното време ще е 7 часа и ще се дължи допълнително трудово възнаграждение за положения нощен труд.

Необходимо е да се обърне внимание и на някои особености още на етапа на възникване на трудовото правоотношение, по което ще се полага нощен труд, и неговото съдържание. По-конкретно работниците и служителите, които полагат нощен труд, се приемат на работа само след предварителен медицински преглед, който е за сметка на работодателя {#}(чл. 140а, ал. 2 КТ), впоследствие те подлежат и на периодични медицински прегледи, трябва да им бъдат осигурени топла храна, ободряващи напитки и други облекчаващи условия за ефективно полагане на нощния труд и пр.

Съгласно чл. 9, ал. 2 НСОРЗ при сумирано изчисляване на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане на работното време за съответното работно място.
Следва да се има предвид, че когато трудовият договор е сключен за работа само през нощта, чл. 9 НСОРЗ не се прилага, тъй като той регламентира други хипотези (сумирано изчисляване на работното време). Обратно, увеличеното заплащане по чл. 8 (минимум 0,25 лв./час) се прилага по отношение на всеки отработен нощен час или част от него, без значение при какви условия е сключен трудовият договор.
#1 | 26.01.2017, 09:03
Публикации: 22 / 0
Здравейте, дали е възможно да поясните следното: "Следва да се има предвид, че когато трудовият договор е сключен за работа само през нощта, чл. 9 НСОРЗ не се прилага, тъй като той регламентира други хипотези (сумирано изчисляване на работното време). " Тъй като ми предстои отчитане на труда на служители в нощен клуб.
Благодаря
#2 | 26.01.2017, 09:06
Публикации: 314 / 38
След като вече ще отчитате труда, значи ТД  е сключен - вижте какво пише там. Дали е за работа само през нощта на 7ч.
#3 | 08.04.2020, 11:21
Публикации: 35 / 0
Здравейте,
имаме сключени трудови договори за полагането само на нощен труд - 35 ч седмично, работодателят решава да въведе сумирано отчитане на работното време. След като имат сключен договор само за нощен труд, могат ли да полагат и дневен /смените са от 19:00 до 07:00 ч/, или имат право да работят само в часовете от 22:00 ч до 06:00 ч?
#4 | 08.04.2020, 16:46
Публикации: 35 / 0
Няма ли някой мнение по въпроса?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група