Разходи за лечение на работник

13.12.2016, 12:15 3589 1

13.12.2016, 12:15
Публикации: 60 / 2
Здравейте,може ли малко помощ.На служител във фирма Х му се налага оперативно лечение в чужбина.Фирмата с общо решение на съдружниците решава да поеме всички разходи.Болницата издава инвойс на фирмата,фирмата от своя страна превежда сумата на болницата.Първо питането ми е - е ли се облага този разход с 10% по ЗКПО като социален разход и второ има ли вариант фирмата да преведе по лична банкова сметка на работника?
#1 | 13.12.2016, 15:43
Публикации: 4364 / 719
Набързо, може да пропускам нещо:

ЗКПО Чл. 205. Социалните разходи, които не са предоставени в натура, представляващи доход на физическо лице, се облагат при условията и по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

ЗДДФЛ Чл. 24. (1) Облагаемият доход от трудови правоотношения е трудовото възнаграждение и всички други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, с изключение на доходите, посочени в ал. 2.
(2) В облагаемия доход от трудови правоотношения не се включват:
10. еднократните помощи за лечение, предоставени от работодателя за сметка на социалните разходи - до стойността на лечението;

КСО Чл. 6. (12) (.... в сила от 01.01.2017 г.) Върху средствата за социални разходи, давани постоянно или периодично пряко на лицата по чл. 4, ал. 1 в пари или в натура, се внасят осигурителни вноски, определени съответно по реда на ал. 3 и 5.

Наредба за елементите на възнаграждението
Чл. 2. (1) Осигурителни вноски се изчисляват и се внасят върху стойността на средствата и сумите, изплатени или начислени и неизплатени за сметка на социални разходи пряко, постоянно или периодично на лицата по чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване в пари или в натура.
(2)Осигурителни вноски не се изчисляват и внасят върху ....... , както и върху еднократните помощи в пари или в натура, изплатени на работниците и служителите за лекарства, при продължително боледуване, за раждане, при смърт на член от семейството или при други случайно настъпили събития.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група