Не, щом не сте самоосигуряващо се лице, не следва да отбелязвате това и да попълвате декларация. Самоосигуряващите се лица сами внасят осигуровките и данъците си, а регистрацията им като такива става преди да осъществят дейността, а не когато трябва да им се плати. Имайте предвид, че доходите, изплатени на СОЛ се декларират за годината по ЕГН от изплатилия дохода и от НАП правят засечки дали лицата са подали декларация. Ако е имало изискване да сте самоосигуряващо се лице за да осъществявате преводаческата дейност, за която са Ви повикали, това е трябвало да се уточни в началото и да е клауза в договора. След като не сте самоосигуряващо се лице трябва само да декларирате осигурителния си доход по трудовия договор по месеци за месеците, в които сте осъществявали дейността, за да не Ви бъдат удържани излишно осигуровки. Също така трябва да декларирате и дали желаете или не желаете да бъде удържан данък, тъй като сумата се изплаща през 4 тримесечие. Или направете си една декларация в свободен текст: трите имена, егн, адрес, в качеството си на лице, което има да получава възнаграждение за преводачески услуги, предоставени в периода от ... до ..., или пък на дати: ..., декларирам: 1. Не съм самоосигуряващо се лице; 2. Не съм пенсионер; 3. За месеците, в които съм осъществявала преводаческите услуги имам следните осигурителни доходи по други правоотношения: април 800 лв, май 850 лв,...(тези данни ги взимате от фишовете за заплати или питайте в счетоводството на работодателя си - частната фирма) - попълнете тази точка в случай, че има вероятност сборът от осигурителния доход по трудови правоотношения + сумата, която ще Ви изпратят за преводите да е 2600 или повече от 2600 лв месечно; 4. Желая да ми бъде удържан данък за дохода, изплатен през 4-то тримесечие - ако не желаете данъкът ще се начисли по ГДД и ще го платите след подаването и. Дата:..., Подпис:.... Ще имате задължение да подадете ГДД за годината, в която Ви бъде изплатен този доход - ако Ви бъде платено до края на 2016 година трябва да подадете ГДД до 2 май 2017г..