Счетоводно и данъчно третиране на получени средства от безработен за започване н

17.01.2017, 14:05 1808 0

17.01.2017, 14:05
Публикации: 5 / 0
Здравейте,
казусът ми е следният:
Физическо лице, регистрирано като безработен в БТ, сключва договор с Агенция по заетостта по чл.49, ал.1 от ЗНЗ за получаване на средства от Държавния бюджет, представляващи минимална помощ /помощ "de minimis"/ през 2016 г. Средствата се предоставят за възстановяване на направени разходи, съгл. чл.30а, ал.1, т.16 от ЗНЗ за започване на самостоятелна стопанска дейност, като микропредприятие по ЗМСП в определен размер. А така също ще бъдат възстановени осигуровките на лицето като самоосигуряващ се. ФЛ регистрира фирма и започва дейност през 2016 г., като извършва разходи по откриване на фирмата и закупуване на оборудване. В БТ ежемесечно представя документи за извършените разходи, които са на името на фирмата. БТ превежда сумите по сметка на ФЛ, след одобрение.
Въпросите ми са следните:
1. Какви трябва да са счетоводните операции, които трябва да се отразят във фирмата за получените суми за финансиране от БТ? Т.е признават ли се тези суми за приход от финансирания на фирмата или се отчитат по сметка на собственика и какъв е правилният начин за отразяването им/по кои сметки/?
2.За ФЛ - самоосигуряващ се във фирмата следва ли задължение за деклариране на тези получени суми и облагаеми ли са те? Подава ли ФЛ ГДД за тези суми?
Предварително благодаря за отговора! Спорен ден!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група