Авторски договор - данъци и осигуровки !?

22.12.2009, 22:48 10365 2

22.12.2009, 22:48
esox
Здравейте,

Ако може да ми помогнете по един възникнал  казус. Тази година се случи, така че доходите ми са по авторски договор с фирма. Накратко възложиха ми да изработя дизайн на продукти, да ги заснема (снимки и видео), визуални концепции за реклами и пр. Съдадох каквото е нужно и в договора упоменавам, че прехвърлям правата за ползване на фирмата (възложител).
За облагането на сумата по този договор ми е ясно - признати разходи 40% и останалата сума се облага с 10%. Ще си ги декларирам.
До тук добре, проблем възникна относно осигуряването. От фирмата ми твърдят, че трябвало да ми удържат осигуровки. Доколкото знам при авторски договор не се приспадат осигуровки. Осигуровки трябва да си внеса аз в случая, ако нямам други доходи освен тези по авторски договор трябва да си внасям % осигуровки за пенсия от минималната заплата 260 лв.
Ако греша, моля поправете ме. Забравих да уточня, че след приспадане на разходите по закон (-40%), средномесечно сумата по договора не надвишава минималната заплата за годината 260 лв.
От фирмата ми твърдят, че "проблемът може да възникне от това, че процесът на създаването (изработването) трябва да се отдели от самите авторски права - за че за първото трябва да се осигурявам, а за второто - не..."
Ей тук аз съм в недоумение :(...Как ще прехвърля права върху нещо ако не го създам, т.е. създаването на произведение е неизменна част от процеса. От фирмата се притесняват, че ако не ми удържат осигуровки по този авторски договор щели да ги глобят !?
Моля, помогнете ми със съвет по казуса дължа ли осигуровки по този авторски договор или не. И ако дължа фирмата ли трябва да ми ги удържи.

Благодаря ви предварително!
#1 | 28.12.2009, 19:29
esox
Никой ли не може да даде становище по този казус !? :scratch_one-s_head:
#2 | 17.01.2010, 00:14
Публикации: 7 / 0
не знам дали има нещо по специално при авторските договори, но мога да кажа как стоят нещата при другите граждански договори. Нормативно признатите разходи са 25%. След приспадането им се начисляват процентите за здравната осигуровка и тази за фонд пенсии и естествено накрая 10% плосък данък.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група