Здравейте,
С моят мъж сме решили да започнем малък бизнес. Той работи като шофьор на тир и курсовете, които прави са предимно да Англия и Германия. Аз съм забелязала, че голяма част от англичаните и германците продават дори чисто нови стоки (говорим за дребни стоки, които обикновено получават като подарък за техните рождени дни).
Та тези стоки, те ги продават на добри цени и смятам, че мъжът ми може да ходи на място да ги взима от тях и да ги продаваме тук в България, главно чрез ОЛХ и БАЗАР.
Наясно съм, че в България ще ги продаваме като фирма ЕООД или ООД, спор за това няма.
Въпросът е, как стои въпросът, когато Българската фирма купува от физическо лице не регистрирано по ДДС в Англия или Германия. Или по просто казано, мъжът ми отива, среща се с човека в Англия и купува предмета в брой на място. Аз самата съм си купувала чисто нови, не разопаковани неща така, когато съм ходила с мъжа ми в Англия. Проблемът е, че искаме в България да сме изрядни, за да си спестим проблеми с НАП и прочие, искам и да си плащаме данъците, но самият разход, след като мъжът ми праща в брой на физическо лице от друга страна в ЕС (на място там) как трябва да се отрази счетоводни въобще не ми е ясно. Също се чудя, ако фирмата ни няма оборот 50 000 лева, трябва ли да се регистрираме по някакъв специален член или да правим нещо, реално ние ще купуваме от физически лица в брой в Англия и Германия, и ще продаваме закупените стоки в България с надценка.