Отпуски

02.02.2017, 11:28 3900 11

02.02.2017, 11:28
Публикации: 79 / 2
Здравейте,
Ако персонала работи от вторник до събота, съответно неделя и понеделник почива - как се отчита платеният му годишен отпуск?
Аз си мисля, че се взимат официалните работни дни. Моля за мнения по въпроса, че доста се рових и не намирам отговор.
#1 | 02.02.2017, 11:36
Публикации: 5498 / 373
Старо е, но няма промяна
#2 | 02.02.2017, 11:44
Публикации: 4829 / 868
"...След като законоустановеният размер на отпуска е в работни дни, определени като такива по календар, то и ползването му се осъществява по този ред, по календар, а не съобразно работата..."

Това "по календар" е един от примерите за отговори на МТСП, които не се базират на нормативен текст, а на "защото така" (същото, като че основната работна заплата трябвало да е не по-малка от МРЗ). Освен че няма и логика, спазването му може да доведе до извънреден труд.
#3 | 02.02.2017, 11:45
Публикации: 5498 / 373
"...След като законоустановеният размер на отпуска е в работни дни, определени като такива по календар, то и ползването му се осъществява по този ред, по календар, а не съобразно работата..."

Това "по календар" е един от примерите за отговори на МТСП, които не се базират на нормативен текст, а на "защото така" (същото, като че основната работна заплата трябвало да е не по-малка от МРЗ). Освен че няма и логика, спазването му може да доведе до извънреден труд.

Съгласна съм! Няма логика болнични - по график, а отпуск - по календар, но.............
#4 | 02.02.2017, 11:50
Публикации: 3232 / 446
Да, при мен ИТ обикновено е от това... Ама каквото такова :)
#5 | Днес в 11:18
Публикации: 32 / 3
Здравейте!  С кой член от КТ се анулира заповед за отпуск, който не е влязъл в сила?  Работничката днес иска да й отменя отпуската за 29 и 30.07. т.г.  И сега е необходимо да издам заповед- но не мога за прекъсване - смятах по чл.175, ал.2  тъй като не е изминал поне 1 ден. Ако може да помогнете- благодаря!   

П.П.  Работничката е по програми на АЗ.  Написа заявление за отмяна на необходимостта от ползването на отпуската.
#7 | Днес в 12:19

Много благодаря! Пиша заповед  по чл. 175, ал. 2 КТ и довечера спя спокойно! 

Хубав ден и благодаря отново! 
#8 | Днес в 13:37
Публикации: 4829 / 868
Като чета статията... е, по деагонал :) става дума за прекъсване на вече започнал отпуск? А за непочнал не намирам основание в КТ? Освен да се издаде отменителна заповед със същото основание, като за издаването на първата? Разрешавам отпуск - отменям заповедта за разрешаване на отпуск?
#9 | Днес в 14:15
Публикации: 236 / 54
За да се спази взаимното съгласие, аз бих помолила работника да си оттегли писмено ползването на отпуска , след като се е отказал да го ползава, и после да пусна заповед за отмяната на същия.
#10 | Днес в 16:37
За да се спази взаимното съгласие, аз бих помолила работника да си оттегли писмено ползването на отпуска , след като се е отказал да го ползава, и после да пусна заповед за отмяната на същия.

П.П.  Работничката е по програми на АЗ.  Написа заявление за отмяна на необходимостта от ползването на отпуската. 
И заповедта е изпратена вече.
#11 | Днес в 17:04
Публикации: 236 / 54
 :good:
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група